Dit is kunst6
DIt is kunst4
Dit is kunst2
Dit is kunst1
07/04/2014 - Yvonne Mak

DIT IS KUNST Je zal het maar hebben

Je zal maar het beroep van kunstenaar hebben; in de kunst zitten; er mee te maken hebben! Alsof het een ziekte is. Je kunt er niets aan doen dat je een kunstenaar bent geworden want kunstenaarschap is een roeping. Heeft het zin om te klagen over de crisis en de daarmee opvolgende bezuinigingen in de kunst? Wat doet de steeds vluchtiger wordende waarneming van de mens? En hoe gaan wij als kunstenaars ons daartoe verhouden? Betekent dit het einde van de kunst of moet je een andere richting in de kunst gaan nemen? Is er een verschuiving van platform gaande binnen de kunst?

Er lijkt steeds minder aandacht te zijn voor de kunst die wij bijvoorbeeld onder anderen vinden in galeries en musea, de academische – romantische kunst. Voor kunst en diepgang hebben we steeds minder tijd in deze maatschappij waar alles snel moet gaan. Kunst moet nu vluchtig en te begrijpen zijn. De grote vraag is; welke vorm gaat de kunst nu aannemen? DIT IS KUNST, een initiatief van het KunstKunstKantoor (Frank Blommestijn en Michiel van der Werf), De Wereld Werkt in Arnhem (Peter Nijenhuis) en SLAK ateliers, buigen zich over dit actuele thema in het nieuwe programma DIT IS KUNST Je zal het maar hebben wat op 11 april plaatsvindt in het MEE-gebouw aan de Trans 6 in Arnhem.

Frank (heeft Docent Beeldende Kunst en Vormgeving ArtEZ Arnhem gestudeerd) en Michiel (heeft Fine Art aan ArtEZ Arnhem gestudeerd) denken dat we de kunst moeten veranderen, willen wij haar behouden. Mensen verdiepen zich tegenwoordig steeds minder in stof. De heren zeggen dat je de ondergang van de beschaving tot entertainment moet maken. Sommigen vinden entertainment een kwalijk woord wanneer dit samen met kunst in één zin staat. Bij entertainment wordt vaak gedacht dat de inhoud er niet echt toe doet, als het maar vermaakt. Frank en Michiel vinden dat entertainment ook kwaliteit kan hebben. “De uitdaging is om snel te consumeren entertainment toch te voorzien van inhoud en diepgang. Oh oh Cherso combineren met een schilderij van Mondriaan.” zegt Michiel. Zonder te oordelen wat goed of slecht is, is het wel interessant dat programma’s als Oh oh Cherso of the Voice of Holland zo populair zijn. Het ideale publiek voor je beeldend werk is uiteraard de kunstliefhebber die zowel de inhoud en diepere lagen als het vermakelijke van deze nieuwe kunstvorm begrijpt. Maar als je een breder publiek kunt interesseren die dan misschien meer voor de amusement gaan dan voor de verdieping is dat ook goed.

Er is een grote verschuiving van de kunst van galeries en musea naar de media. Dit biedt een groter platvorm voor kunstenaars om bekendheid te krijgen door het massapubliek dat je snel kunt bereiken. Ik vraag Frank en Michiel of de media de kunstenaar daadwerkelijk sneller bekender kan maken aangezien ik het idee heb dat er vooral veel eendagsvliegen zijn. Je bent eventjes ‘beroemd’ voor een dag en de volgende dag is je publiek je weer vergeten. “Geluk moet je altijd hebben in het leven” zegt Michiel. Frank is het daar niet mee eens.  “Als je goed kunt ondernemen en netwerken, dan kom je er wel. Je moet je middelen goed inzetten.” Michiel zegt dat als je de media inzet voor de kunst, de mogelijkheid om bekend te worden groter is. Maar omdat er nu zoveel mensen op deze manier snel bekend worden, de aandacht verdeeld wordt en dus iedereen een stuk minder in de spotlight staat. Voor iedereen rest dan alleen nog een flikkerlichtje.

Naast het programma DIT IS KUNST maken Frank en Michiel zelf ook nog beeldend werk. Hun uitzendbureau, een bedrijf om als kunstenaar te overleven, is gedeeltelijk fictief en behoord tot een van hun kunstprojecten. Dit is opgezet om hun visie en kunsttheorie vorm te geven. “Je moet je verhouden tot de tijd waarin wij leven en voor vele kunstenaars betekent het dat je nu naast kunst maken een bijbaantje moet nemen buiten de kunsten.” Zegt Michiel. Ook in de films die zij maken willen zij deze boodschap overbrengen. Maar omdat de overdracht van hun visie op kunst alleen via deze manier moeilijk gaat, is er DIT IS KUNST. Gastsprekers als onder andere Puck Verkade (kunstenaar), MAISON the FAUX (modeontwerpers duo, Arnhem) en Matthijs van Boxel (econoom, beeldend kunstenaar en schrijver van ‘De Encyclopedie van de domheid’) zullen 11 april aanwezig zijn. Het programma begint om 20:00uur. De zaal is om 19:30uur open.

DIT IS KUNST is alweer bezig met het volgende programma met een nieuw actueel kunstthema dat op vrijdag 13 juni plaatsvindt. Veel willen ze er nog niet over kwijt, alleen dat het een andere locatie en een andere vorm krijgt. Iedereen is welkom om op 11 april en 13 juni naar DIT IS KUNST in Arnhem te komen.

 

Terug naar boven

Biografie

Naam

Klas

Over de

Website

klik hier

Gerelateerde artikelen - Inspiratie