3 Schermafbeelding 2012-11-14 om 16.06.56
1 Schermafbeelding 2012-11-09 om 23.43.02
2 Schermafbeelding 2012-11-09 om 23.42.31
05/11/2012 - Admin

Een ode aan de uitblinker

Zie ze zitten, onderuitgezakt, stoïcijns uit het raam starend. Ze hebben hun petje nog op en ook de kauwgom is niet uitgespuugd. Wie kent ze niet. Het zijn de lastige pubers. Hun uitstraling laat zich gemakkelijk lezen. “Wij zijn hier omdat het moet, en dat zal je merken ook…”

Over deze leerlingen wordt veel gesproken, en nooit genoeg gesproken. Waardevolle en belangrijke discussies ten overvloed wanneer het aankomt op het motiveren van deze leerlingen, en het laten aansluiten van het onderwijs op hun belevingswereld. Ontzettend waardevol en interessant. Maar nu spreken we niet over hen. We laten hen stoicijns zitten, verzonken in dromen en gedachten over talenten die ze op andere vlakken tentoon gaan spreiden.

Want stel je voor. Je staat op een willekeurige dag voor de klas. Terwijl je vol overgave vertelt over de Cobra beweging, ontwaar je, tussen de tot een eentonige brei versmolten gezichten, een afwijkend figuur.

Iemand die jouw kant op kijkt met ogen die oprechte interesse uitstralen. “Hij ziet me!” denk je verheugd. “Hij begrijpt me!” is het logisch gevolg van de eerste gedachte.

Zie hier, een uitblinker.

Een uitblinker is een leerling die eruit springt omdat hij van nature geïnteresseerd is in kunst. Het is de leerling die zich verheugt op de kunstvakken. Die misschien net wat beter tekent dan de rest. Het is de leerling die je niet hoeft te motiveren, maar die je slechts hoeft te stimuleren.

Maar pas op! Het zal je maar gebeuren dat je als docent een lievelingetje ontdekt in deze uitblinker. In deze ontdekking herbergt zich een valkuil. Want het zijn juist de minder gemotiveerde leerlingen die de aandacht het hardst nodig hebben. Bij hen ligt de uitdaging. Wanneer het je als docent lukt om de les ook voor hen interessant te maken, is de voldoening groot.

Maar ach… Laten we eerlijk wezen, wie houdt er nou niet van uitblinkers.  Ze  laten je zien dat je niet de enige bent die ooit zag dat er toekomst zat in kunst. De uitblinkers herinneren je aan hoe je er zelf ooit bij zat op de middelbare school. Met grote geïnteresseerde ogen, gespannen afwachtend op de uitleg van een nieuwe praktische opdracht, en uitkijkend naar het moment dat de kunstenaar besproken zou worden waar ze zo van houden.

Dit is een ode aan de talentvolle leerling, de ambitieuze leerling, de kunstenaar in de dop. Omdat er over hen, wat mij betreft, te weinig wordt gesproken. Dit is mijn ode aan de uitblinker.

 

Foto’s: Muriël Agsteribbe

Terug naar boven

Biografie

Naam

Klas

Over de

Website

klik hier

Gerelateerde artikelen - Educatie