MoBA_13
MoBA_Beeldmerk
25/02/2013 - Wieke Teselink

Folklore, schoonheid, maskers en meer modeverschijnselen in de klas

Mode en Arnhem, je kan het bijna niet los van elkaar zien. Vanaf 8 juni tot en met 21 juli 2013 zijn mode en Arnhem helemaal onafscheidelijk, tijdens Mode Biënnale Arnhem. MoBa laat de bezoekers zes weken wanen in de wereld van mode met verschillende tentoonstellingen, modeshows en lezingen in de stad. Maar daar blijft het niet bij, dit jaar brengt MoBA ook mode in de klas.

In maart start het educatieve project van MoBA in samenwerking met het Kunstbedrijf MADE BY YOU. Net als bij de tentoonstelling in de stad gaan de leerlingen werken binnen het thema Fetishism in Fashion. En wat moeten we ons daar bij voorstellen? Het thema gaat het niet alleen over de seksuele lading in onze klederdracht, het thema onderzoekt ook onze drang en verlangen naar schoonheid. Hoe drukken we onszelf uit in kleding? Welke passie, ervaring of onzekerheid gaat schuil achter de ingesnoerde beha bandjes of de knipmuts?

Tien basisscholen en vijf middelbare scholen in Arnhem gaan in een reeks van vijf workshops en vier activiteiten elk aan de slag met hun eigen subthema: Sjamanisme en rituelen, Regionalisme en folklore, Passie voor huid en haar, Groeiende kracht van ambacht of Mysterie van maskers en sluiers. De leerlingen onderzoeken het thema, ontwerpen daarbij een mode- of textielproduct naar aanleiding van de opdracht en gaan het product maken. Een vakdocent, door Kunstbedrijf Arnhem aangeboden, zorgt dat het eindproduct er ook daadwerkelijk komt. Na het uitvoeren besteedt MADE BY YOU ook aandacht aan het verkoopproces. Een selectie van de beste krukjes, knuffels, amuletten, maskers en ander gemaakte producten worden aangeboden tijdens de Mode Biënnale. De leerlingen buigen zich over een aantrekkelijke presentatie van de beste producten uit hun klas. In een viertal activiteiten realiseren de leerlingen een ‘pop-up shop’, waarbij ze zelf het interieur verzorgen. De opbrengst van de verkoop gaat naar een goed doel die de strijd aangaat met kinderarbeid.

Naast het project MADE BY YOU gaat ook SHOWN BY YOU van start. Dit project is gericht op de onderbouw van acht basisscholen in Arnhem. Kinderen gaan hier samen met hun docenten en ouders werken aan een echte modeshow. Hoe? Ouders krijgen in drie avonden een cursus in kleding ontwerpen en uitvoeren, gegeven door mode vakdocenten. Deze avonden zijn niet verplicht, maar een ideaal startpunt als je niet weet waar je moet beginnen. De kleding tonen de kinderen en ouders op de catwalk op school en wederom mogen de beste creaties richting de stad, om hun talent te tonen op de MoBA catwalk.

Ben je benieuwd naar hoe een vakdocent deze workshops verder invulling geeft? En vraag je je af hoe een eindproduct niet kan mislukken? Of wil jij straks zelf met je klas de tentoonstelling, de modeshow en het verkoopevenement bezoeken? Houd de Kunst en Educatie blog Arnhem in de gaten!

 

Terug naar boven

Biografie

Naam

Klas

Over de

Website

klik hier

Gerelateerde artikelen - Educatie