Schermafbeelding 2013-03-26 om 16.46.03
Schermafbeelding 2013-03-26 om 16.37.10
26/03/2013 - Marlies Rullmann

Wat is kunst?

Kinderen stellen vragen. Dit zijn soms vragen waar volwassenen geen antwoord op kunnen geven.  Sommige onderwerpen zijn niet gemakkelijk uit te leggen en al helemaal niet om te begrijpen. Wat is kunst? is ook een vraag waarop het antwoord niet  klaar ligt.


Wat is kunst? een vraag die inherent is aan het kunstdocentschap.  Als docent is een antwoord geven niet altijd genoeg, een docent wilt vragen oproepen en zelfstandig denken bevorderen. In het filosofische boek ‘Wat is schoonheid, Wat is kunst? van Oscar Brenifïer worden begrippen als smaak, kunstenaar, mooi en lelijk  op een hele duidelijke en open manier uitgelegd.  Met deze begrippen formuleert Oscar Brenifier vragen waarop hij meerdere antwoorden geeft. De zoektocht naar een antwoord krijgt een nieuwe verassende wending maar heeft altijd een open eind.

Het boek ‘Wat is schoonheid, Wat is kunst’ behandelt de  zes grote vragen over schoonheid, kunstenaarsschap en kunst. Om te jongleren met ideeën en om verder te kijken dan de neus lang is, is elke vraag een hoofdstuk waarin verschillende invalshoeken aan bod komen. Deze invalshoeken zijn heel alledaags zoals intresses, school, cultuur en persoonlijkheid.  ‘Wat is ons idee over schoonheid?’ Is bijvoorbeeld geillustreerd met een voorbeeld van het zoeken naar een kadootje voor een vriend(in) waarbij de één iets prachtig vindt maar de ander nooit zou kopen. Betekent dit dat wij allemaal hetzelfde idee hebben over schoonheid?

De bedoeling van Oscar Brenefier is het bevorderen van het zelfstandig denken en het vormen van ideeën en alternatieve denk-routes. Hierbij richt hij zicht voornamelijk op kinderen. Oscar Brenefier pleit voor een onderzoekende en waarderende houding ten opzichte van vragen en de dialoog.

Wanneer ik dit boek  in mijn handen heb, ben ik meteen onder de indruk van de sterke illustraties. De tekeningen van Rémi Crougeon staan op één lijn met het doel van het boek namelijk: in een begrijpelijke beeldtaal moeilijke onderwerpen (zoals kunst) helder maken. Hij maakt gebruik van een aantal terugkerende menselijke en dierlijke karakters die de vragen verbeelden die Oscar Brefefier stelt. Bij de vraag ‘Wie of wat is mooi?’ legt hij een link met het voor lief nemen van schoonheidsfoutjes bij onze geliefden. Hij creëert een vermakelijke beeldtaal die je confronteert met dagelijkse situaties vanuit een andere invalshoek.

Dit boek is geschikt voor alle leeftijden.Het inspireert, omdat het naar verschillende conversaties leidt, conversaties die hopelijk  ideeën in plaats van een antwoord zullen ontwikkelen.

 

 

Terug naar boven

Biografie

Naam

Klas

Over de

Website

klik hier

Gerelateerde artikelen - Educatie