Naamloos2
Naamloos
27/12/2015 - Ellis Kat

‘Mensen zonder kunst… die zijn gewoon gestoord.’

Een zelfgemaakte asbak van boetseerklei op de salontafel, een waardevolle Picasso of juist een werk van een Arnhemse hedendaagse kunstenaar aan de muur? Mijn nieuwsgierigheid naar de kunst die Arnhemmers in hun woonkamer hebben hangen, wordt gewekt wanneer ik soms stiekem tussen gordijnen bij huizen naar binnen gluur. Ik trek de stoute schoenen aan en vraag of ik bij de mensen binnen mag kijken naar de doeken die hun leefruimte identiteit geeft.

Ze dwingt me tot koffie of thee. Zo gastvrij en hartelijk word ik ontvangen door Nathalie, een moeder die met haar drie kinderen woont in het Spijkerkwartier. Een creatieve buurt, zoals Nathalie het noemt. Als ik de woonkamer binnen loop, glijden mijn ogen langs de bonte kleurencombinaties die haar inrichting rijk is. ‘Ja, ik ben gek op kleur’, bekent Nathalie. Het enige grauw dat een groot contrast vormt met de omgeving zijn de twee donkere katten die zich op de bank hebben genesteld.

Naamloos

In de woonkamer hangt een groot, kleurrijk werk aan de muur waarop drie cherubijnen zijn afgebeeld. Het schilderij is gemaakt door de Arnhemse Jit Nieuwenhuis. ‘Ik heb dit werk gekregen van de kunstenares zelf. Het moeten mijn drie kinderen voorstellen.’ Nathalie heeft alleen al in haar woonkamer meer kunstwerken hangen dan ik vingers heb. ‘Veel van deze kunstenaars komen uit Arnhem. Soms ontmoeten we elkaar in Café Meijers, een kunstenaarscafé in de stad. Naast Arnhemse kunst heb ik ook veel werken gekregen van familie of vrienden.’ Ze vertelt honderduit over de creatieve omgeving waar ze zich in bevindt. Zo was haar schoonvader een kunstenaar die haar veel van zijn werken heeft nagelaten. Zelf is ze advocate, maar aangezien Nathalie haar liefde voor kunst toch een plek moest geven, is ze ook een creatief bedrijf begonnen, waar zij onder andere de vormgeving verzorgt voor kalenders.

Haar dochter Saar schuift aan. ‘Ik zit nu pas in groep 7, maar ik droom over studeren aan de kunstacademie’, vertelt zij terwijl ze mij haar zelfgemaakte cartoons laat zien. Nathalie vervolgt haar verhaal over haar enorme kunstcollectie in huis. ‘Ik heb zo veel kunst binnen deze muren, dat ik een extra verzekering af heb moeten sluiten voor alle werken die ik hier in huis heb. Alles wat niet meer aan de muren past, ligt op zolder.’

‘Kunst maakt je huis af’, stelt Nathalie. ‘Ik begrijp echt niet dat er mensen zijn die geen schilderijen aan de muur hebben hangen. Je woning is toch een lege huls wanneer het zo kaal is?’ Haar dochter vult aan: ‘Mensen zonder kunst… die zijn gewoon gestoord.’

Terug naar boven

Biografie

Naam

Klas

Over de

Website

klik hier

Gerelateerde artikelen - Inspiratie