SLAK GOED
12/04/2013 - Lieneke Hulshof

Van student tot bejaard. Interview met SLAK

Deze week was ik op bezoek bij Freek Roffel. Ooit een intensive care verpleegkundige die het niet aandurfde om een kunst opleiding te volgen. Nu directeur van SLAK. De grootste atelierorganisatie van Nederland.

SLAK is een organisatie die woon- en werkruimte beheert en verhuurt aan kunstenaars in Gelderland. Ze beheren de meeste ateliers in Arnhem (maar liefst 525!).  Een aantal van deze huurders behoren tot de grote gevestigde kunstenaars van Nederland. Denk hierbij aan Rob Voerman, Rinke Nijburg en tot voor kort Truus en Riet Spijkers. Daarnaast huren ook veel jonge nieuwe kunstenaars bij SLAK. Marije Vermeulen is hier goed voorbeeld van. Ook de Staat, een toonaangevende band Nederlandse band, huurt bij SLAK. Deze diversiteit tussen jong en oud maakt de organisatie uniek, volgens Freek Roffel.

Wat de organisatie ook uniek maakt is het stimuleren van vernieuwende projecten. Een goed voorbeeld van een project is de huisvesting voor oude kunstenaars. SLAK gaat een gebouw realiseren in Arnhem waar woningen en ateliers goed toegankelijk zijn voor ouderen. In dat zelfde gebouw zijn er mogelijkheden voor gemeenschappelijk werkplaatsen en is het mogelijk om zorg in te schakelen als dat nodig is. Een ander project is een gebouw waar woon-, atelier- en muziekruimtes komen. Dit gebouw is bedoeld voor studenten. SLAK moet dit project nog realiseren, maar het is een vooruitstrevend idee. Deze twee projecten laten weer goed de diversiteit tussen jong en oud zien. Vol passie vertelt Roffel: ‘’We houden ons bezig van student tot bejaard’’.

Op de vraag op welke gebouwen Roffel het meest trots is luidt het volgende antwoord: ‘’’De PH 7 te Nijmegen, de Ergerlaan 17 in Apeldoorn, de Maurtiskazerne in Ede en de Spijkerstraat 49 in Arnhem. Het zijn bijzondere inspirerende gebouwen,waar niet alleen kunstenaars gevestigd zijn, maar ook culturele organisaties en theaters. Freek Roffel is van mening dat als men bewust een ‘’broedplaats’’ gaat creëren, dit vaak niet werkt. Komen kunstenaars echter per toeval samen in op een plek, werkt dit vaak heel motiverend. De bovengenoemde gebouwen zijn hier goede voorbeelden van.

Roffel moet erkennen dat ze nog maar weinig ruimtes ter beschikking hebben voor muzikanten en beeldhouwers. Zij hebben vaak goed geïsoleerde ruimtes nodig, met weinig geluidsoverlast. Dit punt staat hoog op de agenda. Uiteindelijk wil SLAK graag voor iedere kunstdiscipline ruimtes vinden.

Ze hebben al meerdere crisissen overleefd. Dus deze crisis gaan ze ook wel overleven laat Roffel gerustellend weten. Wel zijn er veel projecten afgeblazen door bijvoorbeeld de woningbouw. Gebouwen die eerst konden worden gehuurd, zijn nu niet meer te huur. Ook zijn huurders terughoudender en kritischer. Ze huren minder snel grotere ruimtes. Maar de crisis biedt ook kansen. Panden staan voor een bodemprijs te koop. SLAK wil namelijk in de toekomst permanente ateliers verhuren. Door deze bodemprijzen is dat plotseling mogelijk.

 

 

 

Terug naar boven

Biografie

Naam

Klas

Over de

Website

klik hier

Gerelateerde artikelen - In de praktijk