afbeelding 5
afbeelding 3
afbeelding 1
18/02/2013 - Lieneke Hulshof

‘’Wie zijn wij, om te bepalen wat mooi is en wat niet’’

De moeder van Martijn maakt veel kunst, ze heeft echter moeite om haar werk zichtbaar te maken. Een website ontwerpen vindt ze te ingewikkeld en galeries zijn te duur. Eigenlijk is ze ook liever bezig met het maken van werk dan het promoten er van. Voor de schoonvader van Erik geldt hetzelfde. Begin december kwamen de Arnhemse Erik, Martijn en Daan via deze voorbeelden op het idee  van dekunstenaar.com. Een site waar kunstenaars hun werk zichtbaar kunnen maken. Ik interview Daan over deze website.

De drie jonge mannen hebben geen kunst achtergrond. Wel zijn ze bekend met het bouwen van websites. Dekunstenaar.com moet kwaliteit hebben. Hiermee doelen ze niet op het werk van de kunstenaars, maar op het functioneren en de lay-out van de website. Iedere kunstenaar is namelijk welkom op hun website; amateurs of professionals: het maakt niets uit. Het moet een zo strak en clean mogelijke website zijn. Ze maken gebruik van hoge kwaliteit foto’s en duidelijke teksten. Met deze insteek onderscheiden ze zich van andere online portfolio’s sites. Die vaak onduidelijk en slordig zijn.

Veel kunstenaars zijn het liefst alleen maar bezig met het produceren van werk. Ze weten vaak niet hoe ze hun werk moeten promoten . dekunstenaar.com wil het verkoop- en promotieproces uit handen nemen van de kunstenaar. Dit doen ze, zonder te oordelen over het beeldend werk. Dit is namelijk niet relevant in de ogen van de drie heren. ‘’Wie zijn wij, om te bepalen wat mooi is en wat lelijk.

Met de website leveren de heren ook kritiek op de huidige galeries en galeriehouders. Daan vindt het namelijk belachelijk dat kunstenaars vaak een groot bedrag van het  verkochte werk moeten afstaan aan de galerie waar ze exposeren. Kunstenaars moeten überhaupt vaak betalen om ergens te mogen exposeren. dekunstenaar.com is het tegengeluid.  Binnenkort  organiseren ze een pop up expositie in Arnhem. Hier kunnen kunstenaars gratis hun werk tentoonstellen.

De website kan helaas niet helemaal gratis zijn. De kunstenaar die zich wilt aanmelden heeft de keuze uit twee abonnementen. Met het vijf euro portfolio heeft de kunstenaar recht om 25 werken te plaatsen. Met een vijfentwintig euro portfolio komt er ook een fotograaf bij de kunstenaars thuis om het werk te fotograferen. Ook worden de werken  van de kunstenaar zichtbaar op de voorpagina van de website.

Op de vraag of de website last heeft van de bezuinigingen op de kunst en cultuur sector , durft Daan geen antwoord te geven. Wel geeft hij aan dat kunstenaars vaak veel geld vragen voor hun werk. Hij wil zich verder niet bemoeien met de prijzen van de kunstwerken, maar hij ziet wel in dat  1500 euro veel geld is in deze tijd. Hij raadt kunstenaars dan ook aan om ook eens goedkopere werken te maken. Dit pakt misschien wel heel positief uit. Het is vaak een drempel voor kunstenaars om goedkoper werk te gaan produceren, maar in tijden van crisis moeten ook kunstenaars zich kunnen aanpassen.

www.dekunstenaar.com

 

 

Terug naar boven

Biografie

Naam

Klas

Over de

Website

klik hier

Gerelateerde artikelen - Inspiratie