Schermafbeelding 2012-11-10 om 00.19.11
Schermafbeelding 2012-11-10 om 00.17.09
09/11/2012 - Admin

123 ideeën in je kontzak

Of je nou twijfelt aan je eigen inventiviteit wat betreft nieuwe lesideeën, of het geluk hebt van nature over te lopen van inspiratie, een frisse blik zit in een klein boekje en komt altijd van pas.

Het boekje waar ik het over heb past precies in je kontzak, en het herbergt een schat (123 om precies te zijn) aan ideeën. Je krijgt een kijkje in de belevingswereld van kunstenaar Helmut Smits, die elke bladzijde heeft gevuld met plannen voor kleine originele ingrepen in de natuur, op kantoor, en op straat. Loop eens met een bladblazer door de administratie van een bedrijf. Of bouw een zuiveringsinstallatie om cola te filteren tot schoon drinkwater. Mocht dit niet bij je passen, kan je altijd nog een boom planten voor een billboard.

De meeste van Helmut Smits’ ideeën had ik niet zelf kunnen bedenken. Absurdistisch zijn ze, en niet zo’n beetje ook. Smits is een conceptueel kunstenaar, dat straalt van de bladzijden af. De ideeën die hij ogenschijnlijk nonchalant neerkrabbelt zijn doordacht. Ze kunnen stuk voor stuk gezien worden als kleine kunstwerkjes. Op papier komen ze al helemaal tot hun recht, waardoor ze eigenlijk niet eens meer uitgevoerd hoeven te worden.

De ‘ideas’ van Smits kunnen opgevat worden als opdrachten. Maar of ze letterlijk te gebruiken zijn in het onderwijs kan je je afvragen. Want plassen vanaf een viaduct op voorbijrazende auto’s is misschien niet de beste manier om de creativiteit van je leerlingen te stimuleren.

Inspiratie krijg je er echter sowieso van, dat durf ik met zekerheid te zeggen. De ideeën van Smits zetten aan het denken, relativeren, maken je aan het lachen en laten je met een andere blik naar de wereld kijken. Dat zijn toch wel de ingrediënten die nodig zijn voor een goede praktische opdracht in het onderwijs.

Het ideeënboekje op zich zou al de inspiratie kunnen zijn voor een praktische opdracht. Laat je leerlingen maar eens zo’n boekje op zakformaat maken vol met ideeën die niet uitgevoerd hoeven te worden. Maak er op zijn minst zelf eens één.

Helmut Smits heeft trouwens ook een website, waar zo’n dertig ideeën op staan. http://helmutsmits.nl/ideas

 

 

Terug naar boven

Biografie

Naam

Klas

Over de

Website

klik hier

Gerelateerde artikelen - Inspiratie