IMG_0458x
SAM_7195
SAM_7176
IMG_0467x
30/03/2013 - Wieke Teselink

Arnhem is goed vertegenwoordigd op Unfair Amsterdam

Fietsend door de straten van Arnhem kom ik vaak langs het portret van de twee boertjes gefotografeerd door Louise te Poele. Twee mannen met levenservaring die lol hebben in een etalage,  voor mij telkens weer een fijne ontmoeting. Nieuw werk van Louise te Poele en een aantal andere pas afgestuurde talenten vond ik op Unfair Amsterdam. Kunst & Educatie Arnhem reisde af naar Amsterdam om een blik te werpen op een nieuwe generatie kunstenaars.

Met het wegvallen van Art Amsterdam en andere culturele initiatieven voelden beeldend kunstenaars Adam Nillissen (ArtEZ), Peter van der Es (ArtEZ) en Boris de Beijer (Rietveld) de vraag naar nieuwe ondersteuning voor het tonen van eigen werk. Ze besloten zelf in actie te komen, in minder dan een jaar stampten zij de kunstbeurs uit de grond. Van 14 maart tot en met 17 maart toonden zij hun eigen werk en het werk van andere jonge kunstenaars, die niet langer dan 5 jaar geleden zijn afgestudeerd. Een lijst met bijna dertig namen siert deze beurs, geen ons-kent-ons clubje, Heske ten Cate (ArtEZ), redactrice bij mister Motley, selecteerde in samenwerking met de organisatoren de getalenteerde kunstenaars.

Eenmaal klaar op de academie, vier jaar of een paar jaar meer was je in een min of meer veilige omgeving, nu moet je het zelf doen. Met een diploma op zak kun je vallen, vallen in het bekende zwarte gat. Nu blijken daar meer mensen last van te hebben, dus wellicht is het daar gezellig. Maar het kan ook anders. Niet alleen zijzelf hadden dit idee, maar ook veel kunstenaars die hier exposeren vertelt organisator Peter van Es. Zelf is Peter in 2010 afgestudeerd in Fine Art op ArtEZ Arnhem. Hij heeft niet zo’n last gehad van dat zwarte gat. Met een aantal aanmoedigingsprijzen op zak weet hij ook maar al te goed dat het nodig is om andere wegen te zoeken om kunst te blijven maken en tentoon te stellen. Het is even zoeken, proberen en investeren, maar Unfair Amsterdam is het bewijs dat de nieuwe wegen aangelegd worden. Duizenden mensen bezochten de relatief kleine beurs.

De kunstenaars die hun werk tentoonstellen op Unfair Amsterdam hebben de ambitie om hard te werken, om op die manier hun bijdrage te leveren aan de kunsten. Veel tijd om eigen werk te maken behoort niet tot ieders mogelijkheden, gelukkig lijdt de kwaliteit van de werken hier niet onder volgens Peter van der Es. Unfair Amsterdam vroeg de kunstenaars om nieuwe werk te presenteren, een goede stimulans voor de jonge talenten om hun oeuvre uit te bouwen. Hoe is de beurs dan bekostigt hoor ik je denken. Via een crowdfunding actie, een beetje subsidie en sponsors, bijvoorbeeld Sabbacultcha! en veilinghuis Christie’s, is het geld bij elkaar verzameld. Door de ondersteuning van veel verschillende mensen en instellingen was het draagvlak voor de kunstbeurs groot. De kunstenaars werkten mee aan met de crowdfunding en de pr van de kunstbeurs. Zij bouwden zelf de wanden, gingen in de weer met een witte kast en hingen hun werk op, om zo de kosten te drukken. Unfair Amsterdam laat zien dat kunstenaars ook ondernemers kunnen zijn, zonder dat het ten koste gaat van de kwaliteit van de kunstwerken, misschien juist wel ten goede.

Terug naar boven

Biografie

Naam

Klas

Over de

Website

klik hier

Gerelateerde artikelen - Inspiratie