inspiratie-avonden-Borger1
The+Great+Wave-1440x900-25233
Schermafbeelding 2012-11-19 om 18.27.12
22/11/2012 - Marlies Rullmann

De lijstjes van Marlies – Top 10 Inspiratie sites

Alsjeblieft! Tien sites die je uit het zwarte inspiratieloze gat trekken.

10. Cargocollective staat volledig in het teken van inspiratie en het uitwisselen hiervan. De functie van de site heeft iets weg van Instagram en Pinterest. Je maakt een soort ‘image gallerie’ van verzamelde of zelf gemaakte afbeeldingen die je vervolgens kunt promoten tegenover andere gebruikers om deze te volgen. En dus kun jij ook galleries van anderen volgen. Het doel van de site is om de toegankelijkheid en de blootstelling van creatieve individuen te verhogen.

9. illusion.scene360.com lijkt op het eerste gezicht voornamelijk interessant voor schilders en street-artists. Maar als je eenmaal wat dieper gegraven hebt kom je een enorm scala aan creativiteit tegen. Hier kun je op twee manieren te werk gaan. Of volgens de kopjes bovenaan de homepage of door random op images te klikken die weer gelinkt zitten aan de volgende reeks beelden. Persoonlijk ergernisje; eenmaal bij een specifiek kunstwerk aangekomen wordt deze in een nieuw tabblad geopend.

8. Dribbble.com is een website voor ontwerpers. Grafisch ontwerpers, illustratoren, typografen en logo ontwerpers. Tikkeltje aan de grafische kant dus, maar desalniettemin zeer interessant. Er worden niet alleen projecten op geplaatst die al afgelopen en definitief zijn, maar hier wordt naar proces gekeken. Nadat je een account hebt aangemaakt en je werk erop geplaatst hebt kunnen anderen er tips en commentaar op geven.

Maar ook al heb je geen zin om je te registreren, rond snuffelen kan altijd. En als iets je bevalt van een ontwerper kun je makkelijk doorverwezen worden naar meer van zijn werk.

7. Op Pinterest, inmiddels steeds bekender door o.a. de applicatie ervan, is het mogelijk je eigen ‘prikbord’ te maken. Op dit prikbord pin jij alles wat jou inspireert. Ook op deze website, net als bij Cargocollective, is het mogelijk elkaar te volgen. De site is startklaar en je kan meteen gaan neuzen maar als je echt lekker wilt zoeken ben je verplicht je te registreren. Dit kan ook met Facebook (ga er dan wel vanuit dat alles wat jij op jouw prikbord pint ook op je Facebook wall komt te staan).

6. Designspiration.net is een van de breedst georiënteerde sites van de lijst. Voornamelijk de grafisch-aangelegde persoon kan hier zijn ogen trakteren op een feestje, maar ook de modefanaat, tijdschrift liefhebber, interieurontwerpers of gewoon de ik-haal-overal-inspiratie-vandaan bezoeker komt hier zeker iets tegen. De site is erg toegankelijk en, net als bij butdoesitfloat, staan bovenaan de hoofdpagina drie icoontjes waarmee je de site in kunt richten naar de door jouw gewenste zoekstijl.

5. FFFFOUND is een van de meest georganiseerde, creatieve sites die ik ken. Hier staat alles gerangschikt op artist of op gebruiker. Dus zodra jij een afbeelding aan klikt die jou aanspreekt verschijnen er daaronder meerdere afbeeldingen die deze gebruiker ook heeft uitgekozen waardoor smaak vaak overeenkomt en jij dus in no-time bomvol inspiratie zit.

4. Butdoesitfloat.net is zeer geschikt voor de ‘luie’ internetsurfer. Op deze site staat namelijk alles onder elkaar waardoor je kunt scrollen-tot-je-een-ons-weegt en nooit op ‘volgende pagina’ hoeft te klikken.

Wil je wel iets gerichter zoeken dan staan er rechts bovenaan de pagina twee icoontjes die je doorverwijzen naar dezelfde kunst maar dan meerdere afbeeldingen op elkaar. De kunstenaars staan hier overigens niet gesorteerd.

3. Hij valt er misschien een tikkeltje buiten maar Kunstbeeld.nl sluit gewoon perfect aan bij onze opleiding dus ik zet hem er toch lekker tussen. Hier is alles te vinden over de laatste exposities, tentoonstellingen, opvallende werken en kunstenaars (en interviews hiermee). De site is makkelijk te hanteren door de verschillende hoofdstukken. Onder de kopjes ‘beeldverslagen’ en ‘video’s’ is de meeste inspiratie te vinden. Van kunstbeeld is ook een tijdschrift en een applicatie die eveneens heerlijk zoekt.

2. Tumblr heeft tegen 80,9 miljoen blogs en meer dan 35,8 biljoen berichten. Dit belooft wat. Na het registreren op deze site heb jij je eigen blog waar je álles op kunt delen. Van eigen werk tot gevonden beeldmateriaal of kunstenaars die je bewonderd. Maar ook fotografie, proza, poëzie of bijvoorbeeld inspirerende songteksten. Vanzelfsprekend is deze site dus ook uitermate geschikt om je hoofd te vullen met ideeën.

1. Mediacultuur.net; deze website zullen de meeste studenten al kennen omdat je hier vooral in het derde jaar tijdens het project ‘Mediacultuur’ kennis mee maakt. Deze hippe site staat vol met lessenseries voor de geïnteresseerde docent. Maar vooral ter inspiratie is het kopje ‘Bronnen’ erg belangrijk. Hier staan namelijk tientallen foto’s, filmpjes en videoclips die de afgelopen jaren zijn verzameld met de site van herkomst erbij vermeld.

Mediacultuur heeft ook een achterdeurtje voor studenten. Dit is www.mediacultuur.net/studenten. Besluit je hier een bezoekje aan te brengen dan kom je meteen bij de bronnen uit. Ook staan hier nog meer bronnen op dan op de reguliere site.

 

Terug naar boven

Biografie

Naam

Klas

Over de

Website

klik hier

Gerelateerde artikelen - Inspiratie