bezuinigingen goed
12/03/2013 - Lieneke Hulshof

Kunst wordt gezien als een luxe

Renske Waardenburg is zesenveertig jaar, woont sinds zes jaar in Arnhem , heeft een brede interesse in kunst en cultuur en is Statenlid van Groen Links.  Renske heeft altijd al belangstelling gehad voor natuur en kunst. Een mens kan volgens haar niet alleen leven van water en brood. Toch bezuinigt de overheid flink op kunst en cultuur. De provinciale staten, waar Renske onderdeel van is, heeft niet direct te maken met deze bezuinigingen; wel heeft Renske  een mening over deze bezuinigingen. Ik praat met haar in een café te Arnhem.

Het valt Renske op dat veel politici voor stemmen dat kunstenaars geld moeten krijgen via hun eigen markt. ‘’Kunstenaars moeten ondernemen’’ is een gebruikelijke uitdrukking.

Renske is het hier niet helemaal mee eens. Ze vindt dat niet alles op het gebied van kunst en cultuur kan voortvloeien uit ondernemerschap. Kunstenaars moeten ook gesteund worden met het maken van werk. Dit kan de provincie doen door ze bijvoorbeeld in te huren bij een project. Hierdoor creëer je een markt voor de kunstenaar.

Kunst wordt in tijden van crisis vaak gezien als een luxe. Er is weinig besef hoe belangrijk kunst is volgens Waardenburg. De provinciale staten steunen  projecten die de economie stimuleren. Het gaat hierbij om projecten die te maken hebben met ruimtelijke ordening, zoals infrastructuur.  Kunst projecten worden echter nauwelijks meer gesteund. Terwijl dit volgens  Renske ook de economie stimuleert. Kunst is namelijk net zo goed een onderdeel van de markt. Als er veel kunst wordt gekocht, wordt er meer geconsumeerd en dus ook meer geproduceerd. Onderwijs  ziet ze ook als een efficiënte en goede manier om de economie te stimuleren. Helaas wordt ook daar teveel bezuinigd in plaats van geïnvesteerd.

De bezuinigingen op CKV zijn hier een goed voorbeeld van. Renske is het niet eens met deze bezuinigingen.  Door middel van cultuuronderwijs wordt er namelijk publiek gekweekt voor voorstellingen en exposities. Kunstenaars, acteurs, dansers en muzikanten hebben het al zwaar genoeg in deze tijden. Zij hebben juist onderwijs nodig waarin leerlingen in aanmerking komen met hun vakgebied.

Publiek kweken is niet de enige reden waarom er niet bezuinigd mag worden op cultuur onderwijs. Het is namelijk belangrijk dat leerlingen leren kijken naar kunst en cultuur. Kennis is overal te krijgen, maar de manier waarop je naar dingen kijkt moet je leren volgens Renske. Hiervoor is het langdurig, en veelvuldig kijken naar kunst uiterst ondersteunend.

Tot slot hebben we het nog over het Arnhemse kunstklimaat. Renske vindt zowel de natuurlijke als de culture omgeving in Arnhem erg inspirerend. Het Sonsbeek park, maar ook het modekwartier zijn hier goede voorbeelden van. De Hogeschool voor de Kunsten voegt ook veel toe aan het kunstklimaat in Arnhem. ‘Er mag dan veel worden bezuinigd op het gebied van kunst en cultuur, aan de creativiteit van de Arnhemmers hoeven we niet te twijfelen’ aldus Renske.

 

 

 

Terug naar boven

Biografie

Naam

Klas

Over de

Website

klik hier

Gerelateerde artikelen - Inspiratie