IMG_0138
Schermafbeelding 2012-12-06 om 16.48.04
Schermafbeelding 2012-12-06 om 16.43.49
IMG_0164
06/12/2012 - Vera van de Velde

Opening projectruimte ‘Circa…dit’

Op 29 november 2012 is projectruimte ‘Circa…dit’ voor beeldende kunst geopend aan de Weerdjesstraat te Arnhem. De stad is hiermee een mooie galerie rijker, waar experimentele kunstenaars met een onderzoekende houding hun talenten kunnen tonen en ontwikkelen. Ze mogen de ruimte gebruiken als open podium, om geïnspireerd door de locatie werk te ontwikkelen en te tonen aan het publiek. Zo bieden tijden van crisis ineens uitkomst. Veel gebouwen staan doelloos leeg, te wachten tot dat er een bestemming gevonden wordt. Het gebouw van ‘Circa…dit’ is hier een voorbeeld van. Op dit moment zijn er drie tentoonstellingen die  tot en met 23 december 2012 te bezoeken zijn. Daarna zullen vele nieuwe exposities volgen.

Ruud Bruinen en Marjolein de Groen zijn de initiatiefnemers van deze projectruimte. Met een ideëel doel hebben zij deze projectruimte opgericht. ‘Circa…dit’ wordt door de oprichters zelf gefinancierd en is gratis toegankelijk voor alle geïnteresseerden. Ze willen kansen bieden aan zowel aanstormend, gevestigd als gerenommeerd talent en hopen een brug te kunnen slaan tussen deze generaties. Dit doen ze met behulp van steeds wisselende curatoren, die het programma van ‘Circa…dit’ samenstellen. Elke curator krijgt drie maal de kans om in periodes van vier weken een uitdagend en programma te zoeken en aan te nemen die een breed publiek aanspreekt.

Het publiek dat Bruinen en de Groen willen trekken is heel divers. Zowel de vakgenoten en geïnteresseerde kunstliefhebbers, als klassen met scholieren en toevallig paserende echtparen zijn van harte welkom. ‘Circa…dit’ gaat juist ook met dit laatst genoemde publiek graag de interactie aan. Het is een mooie gedachte om mensen via deze projectruimte kennis te laten maken met hedendaagse kunst, met ze in gesprek te gaan en  te laten nadenken.

Het gebouw kent drie verdiepingen, met ieder een eigen curator, die soms ook verbonden zijn aan ArtEZ Hoge-school voor de kunsten. Zo is Anand Mahabier, tevens werkzaam bij ArtEZ, de huidige curator van de benedenverdieping. Hij heeft de vorig jaar afgestudeerde Ella Cassisi en Frank van Hoorn van de opleiding Fine Art uitgenodigd om die ruimte te voorzien van hun werk. De ruimte kregen zij volledig kaal opgeleverd. Daar waar Cassisi expressief te werk gaat, gaat van Hoorn meer  analyserend aan de slag. Ze hebben gewerkt met het materiaal dat voorhanden was en hebben getracht om hun eigen waarnemingen te laten zien in hun werk, waarbij duidelijk een eigen beeldtaal zichtbaar is. De ‘kijkdoos’ van Cassisi is bijvoorbeeld een lust voor het oog en de moeite waard om aandachtig in te turen.

Op de middenverdieping van het pand heeft curator Marcel Doorduin kunstenaar Kim Habers gevraagd om projectmatig te gaan werken. Ze laat ruimtelijke tekeningen zien waarin duidelijk zichtbaar is dat ze zich heeft laten inspireren door de voormalige kantoorfunctie, die in het pand nog duidelijk terug te zien is. “Elke dag was het een verassing om te zien wat Kim toegevoegd had aan de tentoonstelling”, aldus Ruud Bruinen. Het bijzondere aan dit project is dat de toeschouwer echt bovenop de kunst komt te zitten en bij toekomstige tentoonstellingen soms ook de mogelijkheid heeft om het maakproces van het werk te volgen.

De laatste curator is Marten Hendriks. Hij neemt de organisatie van de bovenste verdieping op zich, waar op dit moment een tentoonstelling van de Poolse kunstenaar Janusz Grünspek te zien is. Hij maakte schaalmodellen van hout naar aanleiding van zijn herinneringen van de expositieruimte en zijn verwachtingen voor de toekomst. Je zou ze ook wel kunnen zien als ruimtelijke tekeningen, geïnspireerd op waarnemingen en belevingen van de locatie. Zo staat er bijvoorbeeld een ladder en verfattributen met daarnaast resten van een Mac Donalds menu. Dit verwijst naar de staat waarin hij de verdieping aantrof en hoe hij een begin heeft gemaakt met een grote opknapbeurt voordat de tentoonstelling geopend werd. In zijn werk laat Grünspek een deel van het proces zien van het tot stand komen van de tentoonstelling en alle handelingen die hieraan te pas zijn gekomen. Het is een mooie openingstentoonstelling voor deze nieuwe projectruimte.

 

Terug naar boven

Biografie

Naam

Klas

Over de

Website

klik hier

Gerelateerde artikelen - Inspiratie