KM8
KM7
KM6
KM5
KM4
KM3
KM2
KM
07/04/2013 - Marlies Rullmann

Museumweekend bij het Kröller Müller

Op 6 en 7 april 2013 heeft het museumweekend wederom plaatsgevonden. Dit jaar rondom het thema ‘Doe een museum’. Zo’n 400 musea door heel Nederland nemen hieraan deel. Zo ook het Kröller Müller.

Meedoen aan het museumweekend betekent voor musea dat ze speciale bezoekersactiviteiten organiseren. Bij het Kröller Müller zijn er een tweetal activiteiten, gericht op kinderen van 5 t/m 12 jaar.

Een tiental Pabo-studenten uit Arnhem en Nijmegen zijn gevraagd een project te ontwikkelen die kinderen in deze leeftijdscategorie anders dan anders naar kunst laat kijken. Om dit doel te bereiken zijn bij zeven verschillende beelden in de beeldentuin korte opdrachten verzonnen.

Bij een glimmend goud/geel beeld krijgen kinderen bijvoorbeeld de opdracht om met een vierkant spiegeltje de spiegeling van een wolk te vangen. Deze spiegeling schilderen ze vervolgens met witte verf over op het spiegeltje die daarna wordt afgedrukt op een blauw papier.

Bij het beeld van Rob Sweere (The Hub) zitten kinderen tevens druk te tekenen in volle concentratie waarna de tekeningen aan een waslijn tussen een aantal bomen worden tentoongesteld.

De opdrachten door de beeldentuin gebeuren a.h.v. een gedicht dat kinderen op een papier meekrijgen. Na iedere opdracht die ze hebben voltooid krijgen ze een stempel en worden er delen van het gedicht gemarkeerd. Hieruit ontstaat uiteindelijk een nieuw gedicht waarmee ze, als ze het juist hebben opgelost, een presentje kunnen verdienen bij vertrek uit het museum.

Een andere activiteit is die van kinderboekenauteur Lydia Rood en is een samenwerkingsproject met ’10 topstukken – 1001 verhalen’. Hierbij kijken kinderen naar de topstukken en verzinnen hier zelf (fragmenten van) een verhaal bij. Hun verhaal mogen ze opsturen om ze de kans te geven deel uit te maken van het kinderboekenverhaal dat Rood zal samenstellen uit alle inzendingen.

De tentoonstelling is hiervoor eenvoudig ingericht en overal bevinden zich computers en een soort spelletjes die kinderen zullen helpen met het bekijken van kunst en het opdoen van inspiratie en fantasie.

Met het museumweekend is het museum gratis te bezoeken voor zowel kinderen als volwassenen. Het volgende museumweekend vindt plaats op 5, 6 april 2014.

 

Terug naar boven

Biografie

Naam

Klas

Over de

Website

klik hier

Gerelateerde artikelen - Musea