1.00
3.
2.
22/06/2013 - Vera van de Velde

Examenstress: Ervaringen en tips van experts

Mijn naam is Stress, aangenaam kennis te maken. In situaties waarin het te druk wordt, kan ik de overhand gaan nemen. Je hart zal sneller van mij gaan kloppen, je spieren spannen zich aan, je bloeddruk gaat omhoog, adem versnelt en zintuigen worden scherper. Eigenlijk ben ik zo slecht nog niet, de veranderingen die ik teweegbreng in je lichaam zorgen voor meer reactievermogen, focus, kracht en uithoudingsvermogen.

Ik dring mij graag op aan diverse soorten mensen, maar momenteel zijn de DBKV eindexamenstudenten mijn favoriet. Zij voelen dat de eindstreep nadert en dat ik ze naarmate de deadlines dichterbij komen steeds meer in mijn macht krijg. Een beetje macht vindt ik natuurlijk wel fijn, maar het is niet de bedoeling dat ze er al te veel lichamelijke en psychische klachten aan over houden. Daarom interviewde ik diverse DBKV examenstudenten om te vragen wat hun ervaring en verstandhouding met mij is en hoe ze een werkblokkade voorkomen. Hieronder een overzicht van enkele citaten uit de gesprekken.

–          Hilde: “Sinds de laatste weken is de stress flink op komen zetten. Mijn strategie is om met de studenten in het atelier veel over elkaars werk en de stages te praten, dan merk je snel genoeg dat de anderen ook weleens vastzitten en help je elkaar. Wat betreft je beeldend werk: Praat ook eens met mensen die niet uit de kunstwereld komen, die kijken met een hele andere blik naar je werk. Dit kan verhelderend werken. Bij het schrijven van je scriptie helpt het om met deadlines te werken. Op die momenten kun je even stil staan bij waar je nou eigenlijk mee bezig bent. Zo kun je zorgen dat je dichtbij de kern van je onderzoek blijft.”
–          Marjet: “Je moet erop vertrouwen dat het tijdens een werkproces af en toe gezond is om vast te zitten. Je komt er uiteindelijk wel weer uit en het zal ervoor zorgen dat je werk beter wordt. Door vast te zitten en stil te staan in je proces kom je dichterbij de kern. Hou zowel met je beeldend werk, scriptie als stage je doel altijd voor ogen en streef dat na.”
–          Lisanne: “Ik ervaar geen tot weinig stress. Je moet je niet te druk maken over je examenwerk, dat heeft geen zin. Het leven komt zoals het komt en gaat zoals het gaat. Zolang je maar je best doet, loopt het meestal wel uit op iets positiefs.”
–          Ymke: “Het hele jaar door had ik met vlagen last van stress. Op dit moment, tegen het afstuderen aan, ervaar ik eigenlijk het minst stress. Alles is wel te overzien. Ik heb gedurende het hele jaar gezorgd dat alles in orde is, daardoor hoef ik nu alleen nog maar de ‘puntjes op de i’ te zetten. Indien ik wel stress ervaar, ga ik in de ‘alles-komt-goed-power-positie’ staan (zie tweede afbeelding, model: Lisanne). Deze houding wordt in Amerika ook veel toegepast, het is een teken van overwinning waardoor de positieve energie vanzelf naar binnen stroomt. ”
–          Femke: “Zodra de deadlines dichtbij komen speelt de stress een steeds grotere rol binnen mijn leven. Ik krijg thuis last van stemmingswisselingen, ga meer eten waardoor ik aankom, verwaarloos mijn sociale leven, enzovoorts. Medestudenten zitten op zulke momenten vaak ook in de stress, ik probeer hen vaak te helpen. Dit helpt mij om dingen zelf te kunnen relativeren en wat rustiger te worden. Ook probeer ik altijd mezelf te blijven en zelfverzekerd door te gaan. Het is niet erg om de plank volledig mis te slaan en tegen muren aan te lopen, je komt er uiteindelijk wel.”
–          Christel: “Tijdens drukke momenten heb ik veel last van stress en kan ik in paniek raken. Ik probeer dan rustig na te denken en maak een lijstje van de dingen die ik nog moet doen. Vervolgens maak ik een planning, vaak kom ik er dan achter dat ik nog genoeg tijd heb en me meer heb druk gemaakt dan nodig was. Op momenten dat ik blokkeer in mijn werkproces ga ik buiten fietsen of hardlopen. Wanneer je even iets anders doet ter afleiding, zul je vaak zien dat de problemen zich vanzelf oplossen omdat er weer ruimte komt voor nieuwe ideeën.”
–          Jelle: “Een gezonde hoeveelheid stress hoeft niet erg te zijn, het helpt je om efficiënt te werken. Wanneer de stress mij teveel wordt, komt dat vaak door tijdgebrek en moet ik tot in de late uurtjes doorwerken om alles voor elkaar te krijgen. Ik probeer dan een werkblokkade te voorkomen door af en toe een korte pauze te nemen, iets lekkers te eten of drinken en een sigaar te roken. Dan geef ik mezelf een schop onder mijn kont en ga ik weer verder met waar ik mee bezig was.”
–          Lotte G.: “Chocolade eten helpt mij om te ontstressen. Daarnaast is belangrijk om goed voor jezelf te zorgen en af en toe even uit je werkomgeving te stappen, zodat je er daarna weer tegenaan kan. Daarnaast maak ik ‘to-do-lijstjes’ waarop ik schrijf wat ik moet gaan doen en dingen af kan strepen. Uiteindelijk komen er steeds weer nieuwe punten bij, waardoor de lijst soms oneindig lijkt te zijn. Soms schrijf ik dingen op het lijstje die ik al heb gedaan zodat ik ze meteen kan doorstrepen, dit geeft een fijn gevoel. Ik probeer een werkblokkade te voorkomen door vooruit te kijken, niet teveel aan mijzelf te twijfelen en gedachteloos te werken zodat ik helemaal in mijn werk op kan gaan en er weinig ruimte is voor blokkades.”

Ook interviewde ik, Stress, de schrijfster van dit artikel. Wat zijn haar ervaringen na het interviewen van al deze mensen? Vera: “Ik heb met veel gespannen, maar ook enkele ontspannen medestudenten gepraat over stress. De gesprekken vonden plaats tussen het werk door en hadden een positieve sfeer. Ondanks de tips, merk ik dat ik er zelf niet verder door gerustgesteld ben. Want waarom voer ik deze gesprekken en ben ik zelf niet druk bezig met de laatste afronden voor mijn examen? Het schrijven van dit artikel bezorgde me eigenlijk nog meer stress dan dat ik al had, want ik had de tijd immers ook aan andere dingen kunnen besteden. Maar zo achteraf bekeken, nu ik bijna klaar ben met schrijven, zie ik het toch als iets positiefs. Het helpt echt om tussendoor even iets anders te doen ter afleiding. En het is erg fijn om je ervaringen met je medestudenten te delen, dat lucht op. Daarom kan ik nu weer met een frisse blik verder met de laatste afrondingen van mijn eindexamenwerk!”

 

Terug naar boven

Biografie

Naam

Klas

Over de

Website

klik hier

Gerelateerde artikelen - Op de academie