fenne1-682x1024
2
fenne2
fenne1
12562788_723815771082675_1220820341_o
b63bd345-1f97-4c23-9082-b8c0f3861ef2
23/06/2016 - Ellis Kat

Ik wil alles doen wat ik wil

Na vier jaar boetseren, schilderen, fotograferen, filosoferen en doceren zit het er op. De afstudeerders hebben bijna hun diploma in handen en zijn klaar voor de eerste stappen in de grote onbekende (kunst)wereld. Wij spreken met verschillende afstudeerders om terug te blikken en vooruit te kijken. Vandaag: Fenne Saedt.

‘Worden er ook foto’s gemaakt?’ Nadat ik haar vraag bevestig, verzoekt ze me vijf fenne1minuten te wachten. ‘Dan werk ik mijn make-up even bij’, geeft ze toe. Ze komt eerder terug dan verwacht en ploft neer op de bank in het atelier. ‘Zullen we maar beginnen?’, vraagt ze enthousiast. Haar inmiddels rood gestifte lippen omlijsten haar gulle lach die de rest van het interview niet van haar gezicht gaat verdwijnen.

Hoe kijk je terug op jouw studietijd op ArtEZ?

“Pas nu ik na vier jaar terugblik op mijn periode aan de kunstacademie, valt mij op hoe gericht de opdrachten de eerste jaren waren. Omdat wij dit jaar eigenlijk pas echt speelruimte mogen ervaren, treedt het contrast tussen het vaste stramien en de vrijheid duidelijk naar de voorgrond. Aan het einde van het derde jaar kregen we alvast een kleine voorproef, waardoor ik niet in het diepe ben gevallen. De vaste opdrachten aan het begin van mijn studietijd had ik nodig om te wennen aan de academie. Ook zijn deze momenten belangrijk geweest voor het ontwikkelen van verschillende vaardigheden. Bij de lessen van Rinke Nijburg, docent tekenen en schilderen, heb ik mijn handschrift leren kennen. Doordat hij mij vertrouwen gaf in het feit dat ik goed kon schilderen, groeide het besef dat ik als kunstenaar iets te vertellen had.

fenne2Mijn beeld van de kunstenaarswereld heb ik lang geromantiseerd. In mijn ogen was een kunstenaar iemand die hard werkt -ploeterend achter zijn ezel op de zolderkamer- maar wel een prettig bestaan heeft. Door mijn stage als redacteur bij Mister Motley leerde ik dat deze kunstenaarswereld niet in elkaar stak zoals ik van tevoren gedacht had. Het is een elitaire wereld, waarbij netwerken en borrels bezoeken belangrijker lijkt te zijn dan de kunst zelf. In deze periode ben ik meer over hedendaagse kunst te weten gekomen dan mijn volledige studietijd bij elkaar. Je zou kunnen stellen dat ik snel artistiek volwassen geworden ben.

Het besef dat mijn studietijd zo snel gegaan is, lijkt nu pas te komen. Ik heb er met volle teugen van genoten. De tijd waarin ik na heb kunnen denken over hoe ik mezelf als kunstenaar wil profileren is daarentegen kort. Hoe geef ik mijn kunst titels? Met welke werken zal ik naar buiten treden? Als ik heel eerlijk ben, zou ik best nog een jaartje door willen gaan om mijzelf verder te kunnen ontplooien.”

In hoeverre geeft jouw beeldend werk een beeld van jou als persoon?

“Als mijn kunst de vraag ‘Jeetje, waar kijk ik naar?’ oproept bij de beschouwer, dan is mijn doel reeds behaald. Misschien is vooruitstrevend een te groot woord, maar mijn werk is over het algemeen geëngageerd, voorzien van een sociale of politieke aard. Dit geef ik vorm middels een rauw handschrift. Mijn hart ligt in mijn werk omdat ik altijd onderwerpen kies die ik interessant vind. Op het moment ben ik veel met vlaggen bezig. Deze objecten fascineren mij, aangezien deze enerzijds veel macht met zich meedragen en anderzijds slechts lapjes stof zijn. De eigen regels en wetten die iedere vlag tekent heb ik uitgeplozen en vormen het uitgangspunt voor mijn beeldend werk.

12562788_723815771082675_1220820341_oKunst maken dat de actualiteit bevat is voor mij onontkoombaar. Ik ben me bewust van de wereld en de tijd waarin ik leef, waardoor dit automatisch de wortels vormen van mijn werk. In plaats van mezelf op te sluiten in mijn atelier, probeer ik juist de buitenwereld te betrekken. Voor mij zijn objecten niet pas kunstwerken wanneer het zich tussen vier witte muren in een museum bevindt. Door mijn vlaggen in openbare ruimten te hangen, maak ik kunst voor iedereen toegankelijk.

Ik probeer mezelf op meerdere vlakken te blijven ontwikkelen. Als persoon verander ik, dus waarom zou mijn kunst niet veranderen? Ik vind het prettig om te beseffen dat iets nooit af is, omdat er dan altijd ruimte blijft voor verbetering. De transformatie die ik inspirerend vind, heb ik in mijn werk letterlijk verbeeld door mijn vlaggen in dialoog te brengen met draaiende ventilatoren. Op deze manier is mijn werk ook op een directe wijze in beweging.”

Hoe zie je jouw toekomst voor je?

“Ook in mijn toekomst lijkt beweging een rode draad: vooraf bedachte scenario’s hebben plaats moeten maken voor nieuwe plannen. Mijn oorspronkelijke intentie was om na mijn afstuderen een master installatiekunsten in Gent te volgen. Inmiddels is dit van de baan, omdat ik samen met Janneke van Gelder, die dit jaar eveneens afstudeert, een expositiehal ga beginnen. Met ons initiatief vormen wij een tegenreactie op de elitaire kunstwereld die de kunstenaar onder lijkt te sneeuwen. De hedendaagse salon, zoals wij het noemen, gaat ‘RUIS’ heten, en zal een plek zijn waar hedendaagse experimentele kunst centraal staat. Dit betekent dat er niet alleen maar schilderijen zullen hangen, maar juist grensverleggende kunst als installaties en performances een plek kunnen krijgen. ‘RUIS’ zal tevens een plek zijn waar studenten, docenten en kunstenaars samen kunnen komen om filosofische gesprekken te voeren en werkbesprekingen bij te wonen. Door de verbondenheid van de kunstacademie voort te zetten, zullen afgestudeerden minder snel in een zwart gat belanden.

b63bd345-1f97-4c23-9082-b8c0f3861ef2Er bestaat niet één antwoord op de vraag wat ik graag zou willen in mijn toekomst. Omdat ik veel interesses en passies heb, zijn de mogelijkheden eindeloos. Waar ik er vroeger moeite mee had dat ik niet kon kiezen, omarm ik mijn veelzijdigheid nu. Waarom zou ik niet alles kunnen doen wat ik wil? Mijn doel is daarentegen voor alles gelijk. Met mijn werk wil ik het publiek een ander perspectief bieden. Het is mijn ambitie om de beschouwer te laten inzien dat het leven niet zo zwart-wit is als het in eerste instantie misschien lijkt.”

Bekijk het werk van Fenne en de andere studenten bij de ArtEZ Finals 2016

29 juli – 3 juli

Onderlangs 9, Arnhem

www.fennesaedt.com

Terug naar boven

Biografie

Naam

Klas

Over de

Website

klik hier

Gerelateerde artikelen - Inspiratie