Bezoekerscentrum Sonsbeek
Rembrandt theater
Molen Sonsbeek4
Molen Sonsbeek3
Molen Sonsbeek2
Molen Sonsbeek1
Cafe
21/02/2013 - Yvonne Mak

Mix van kunstdisciplines in de Cultuurroute van ArtEZ

In de afgelopen periode was er weer volledige focus tijdens de interfaculteit voor de docentenopleiding van het tweede jaar op ArtEZ in Arnhem. Er is sprake van een samenwerkingsverband tussen de studenten van Docent Beeldende kunst en vormgeving, Dans en Theater. Verschillende disciplines worden toegepast in praktijkgerichte projecten waarbij de onderlinge relatie tussen  deze  kunstdisciplines centraal staat. Ook dit jaar zijn er weer sterke kunstuitingen neergezet.

Het project heet ‘De Cultuurroute’ en ging op 12 november van start. Deze cultuurroute bestaat uit een kunstroute in de stad die door 4havo-leerlingen bewandeld wordt. Zij zijn getuigen van een interdiciplinaire presentatie die ontworpen is door de studenten van ArtEZ. De locatie in de binnenstad van Arnhem bepalen de studenten zelf en is tevens het uitgangspunt van de presentatie.

Enkele locaties zijn het Rembrandt Theater, het Bezoekerscentrum Sonsbeek, Ad-Hok, het WTC gebouw en de molen in Sonsbeek. De studenten hebben op verschillende manieren de interpretatie van de locatie in hun presentatie verwerkt. De ene groep werkte vanuit de functie van het gebouw, de ander vanuit de geschiedenis. Zo heeft de groep van het Rembrandt theater voornamelijk met bekende citaten uit films gewerkt, in het WTC gebouw is het kantoorleven en de machtspositie van een bedrijf centraal gesteld. Andere groepen werkten vanuit de sfeer en de kleur van het gebouw en bij de molen in Sonsbeek werd je meegenomen in het verhaal van de molenaar.

Deze molenaar heeft tot aan zijn overlijden vorig jaar, in het molenaarshuis gewoond. In deze presentatie is zijn leven in het molenhuis weergegeven. Dit is een fictief
verhaal waarbij de studenten zich ingeleefd hebben in hoe de herinneringen van de molenaar in het huis zouden hebben kunnen zijn. De molenaar, vertaald door een student theater, leidde ons door het huis. In iedere kamer deed zich een moment uit zijn herinnering voor, zoals zijn vrouw die in een ruimte zit, vol met woldraden gespannen die zij breidt en twee meiden dansend in het meel waarvan witte wolken hun weg in de lucht vinden en afsteken tegen het mooie licht dat vanuit het raam daarachter naar binnen strijkt. Inspiratiebron was de beeldend kunstenaar Boltanski, ook hij werkt vanuit herinneringen.

De interfacultaire projecten zijn niet alleen enorm leuk en interessant uit te voeren maar deze bieden studenten ook een betere voorbereiding op het beroep van
kunstdocent. Vooral gezien het feit dat in het voortgezet onderwijs de nadruk steeds meer op de relatie tussen de kunsten ligt.

Terug naar boven

Biografie

Naam

Klas

Over de

Website

klik hier

Gerelateerde artikelen - Op de academie