P1110023b
P1110012a
P1110016b
P1110017b
P1110019b
P1110022b
07/05/2014 - Maike Peters

Pak aan! Vijf tips voor je stage

De gevaren van het dagelijks koffiedik kijken in de mok, tot het teveel moeten kopiëren, bestrijdt het Kunst en Educatie blog met deze vijf tips. Vers uit de praktijk en
klaar voor gebruik.

1. Pap met de juiste mensen aan.

In geval van schoolstages: conciërges en roostermakers zijn de mensen die je moet omarmen. Als je een goede band hebt met een roostermaker zal hij je minder inroosteren als er gesurveilleerd moet worden bij toetsen.
Kijk het zit zo: binnen een bedrijf zitten mensen met verschillende functies en belangen, die elk op hun beurt belangrijke dingen aansturen.
Loop je stage in het museum? Wees dan altijd vrolijk tegen de beveiligers. Knipoog je vaak genoeg naar de beveiligers,dan is de kans groot dat je ook na jouw stage gratis het museum in mag.

2. Neem elke uitdaging aan in je stage.

Klinkt logisch, totdat je in de kerstvakantie plotsklaps zestig uur in de week aan het werk bent. Je moeder en vrienden duidelijk moet maken dat je de komende feestdagen niet aan de gourmettafel zit en dat het vuurwerk ook zonder jou afgaat. Durf nee te zeggen als de klusjes eigenlijk teveel op je bord zijn.

3. Ga bescheiden om met de voorraden.

Het studentenleven gaat niet over flappen en rollende muntjes, dus zo hier en daar theezakjes, suikerklontjes en soepzakjes meenemen, daar zal niemand van op kijken. Stagiaires die echter het hele magazijn plunderen, zullen na hun stage niet worden gebeld om vervanging of andere kleine (betaalde) klusjes te doen. Zonder baan kun je je studieschuld als nog niet aflossen: houd dit in je achterhoofd wanneer je drie potten acrylverf en nog wat boetseerwas in je tas wilt proppen .

4. Gebruik de kopieermachine gretig.

Altijd al dat boek willen kopiëren? Of vette collages willen maken van die plaatjes? De inkt voor de kopieermachine is op een stageplek meestal beter voorradig dan in je eigen huishouden en vele malen goedkoper dan op school of bij de kopieerwinkel. Ohja, niet alleen kopiëren, ook lamineren, nieten en inbinden trouwens.
Let op: neem tip 3 in achting: zorg dat je jouw kopieeractiviteiten keurig doseert over de dagen en laat het bescheiden lijken.

5. Fake it ‘til you make it.

Loop rond met een aura van zelfvertrouwen, straal rust en een soort algehele tevredenheid uit. Alsof je al dagen in de school of in het museum rondloopt en het klappen van de zweep al helemaal onder de knie hebt. Zo krijg je vanzelf meer interessante klussen toegeworpen. Je bent misschien nog geen docent of nog geen museumdocent, maar dat je het nog niet officieel bent wil niet zeggen dat je niet kunt doen alsof. Beetje verlegen? Door hakken aan te trekken ga je al veel zelfverzekerder lopen. Trek daarom je stoute schoenen, je hakken, je mooie pak/overhemd, je jurkje uit de kast en DURF!

Tekst: Wieke Teselink en Maike Peters

Terug naar boven

Biografie

Naam

Klas

Over de

Website

klik hier

Gerelateerde artikelen - Inspiratie