Schermafbeelding 2012-11-09 om 23.30.10
Schermafbeelding 2012-11-09 om 23.25.57
Schermafbeelding 2012-11-09 om 23.21.41
07/11/2012 - Yvonne Mak

Strop om je nek?

“Smerig!”  “Vies!” en “Hoe ga je aan die troep komen?”, waren de verbaasde opmerkingen. Eerder was er al op Facebook een oproep te zien. Er waren peukenstompjes nodig voor een werk van Pien van de Nieuwenhof. Ze zou  desnoods persoonlijk uw asbak komen legen.

Pien zit in haar tweede jaar Docent Beeldende Kunst en Vormgeving op ArtEZ in Arnhem. Het werk kwam voort uit een associatie die zij kreeg bij een tandenborstel. Rokers weten dat hun adem bederft en hun gebit zelfs geel of bruin kleurt. Door je tanden te poetsen kun je, en moet je volgens Pien, dit verhelpen. De oorzaak van deze problemen kwamen terecht in het idee om een ketting te maken.

Ik, de schrijver van deze blogpost, denk bij roken direct aan verstikking en hoesten. Maar ik heb dan ook nooit echt gerookt. Wel een keer geprobeerd natuurlijk, zoals iedereen dat wel eens heeft gedaan. Na het inhaleren van de rook uit de sigaret kwam er een directe afwijzing, door mijn lichaam. Mijn roze longen moesten die rook niet hebben en mijn handen grepen haastig rond mijn nek. Voor mij staat de ketting dus eigenlijk metafoor voor het gevoel dat roken soms kan geven. Naast de functie van het sieren doet deze ketting namelijk denken aan een strop om je nek. Het verstikkende effect wat je krijgt wanneer je (voor het eerst) een sigaret probeert te roken.

De sigaretten heeft Pien voornamelijk verzameld uit de asbakken op het terrein van de academie. Ook biecht ze op zelf een avondje flink gerookt te hebben om haar verzameling compleet te maken. Omdat de peuken in allerlei monden hebben gezeten, enkele hebben zelfs een lippenstift afdruk, vraag ik of ze het niet een vies werkje vond. Wellicht zit er nog speeksel aan. De tweedejaars student antwoord hierop nuchter: “Gewoon knop omzetten en daarna flink je handen wassen”.

Over de vraag naar draagbaarheid antwoordt Pien: “Uiteindelijk is dat wel de bedoeling maar nu zijn de sigaretten erg kwetsbaar en stinken ze enorm. Een oplossing zou kunnen zijn om deze in een soort vloeibaar plastic te dopen waarna het doorzichtig en hard opdroogt.”  Maar of dit  daadwerkelijk kan weet ze nog niet.

Naar mijn idee roept de ketting spanning op. Van een afstand heeft de ketting een esthetisch effect, maar wanneer je dichterbij komt zie je dat het uit sigarettenpeuken bestaat, die roepen weerzin op.

Verder is het een ideale manier om een gesprek aan te knopen met de drager. Alleen… is roken misschien niet een heel positief onderwerp? Hoe je het ook wendt of keert, als iemand deze ketting draagt, zullen reacties niet uitblijven. De gedachte prikkelt mij om anderen er mee te zien lopen, in de stad, of  zittend op het terras…. Hoe reageert je omgeving op een peukenhals? Ga je als drager van de ketting het gesprek aan?

 

 

Terug naar boven

Biografie

Naam

Klas

Over de

Website

klik hier

Gerelateerde artikelen - Op de academie