olieverf
krijt2
krijt
780x350
08/06/2013 - Lieke Verburgt

Weet waarmee je werkt

Compositie, een eigen handschrift ontwikkelen en een ‘huid’ of ‘structuur’ aanbrengen. Tijdens mijn lessen tweedimensionale vaardigheden komt het allemaal voorbij. Het materiaal waarmee we werken  is vrij en ik werk meestal met wat ik het beste ken, acrylverf. Om onze materiaalkennis te vergroten is mijn klas op bezoek geweest bij  de verffabriek Royal Talens in Apeldoorn. Hier werden wij hartelijk ontvangen voor een  intensieve en productieve dag.

Een rondleiding door de fabriek was het startpunt.  Kriskras over het terrein liepen we naar de plekken waar op dat moment iets gebeurde.  We hebben alle onderdeleren van het  productie-, verpakkings- en controleproces kunnen zien. In elke ruimte stonden grote machines en nog grotere emmers verfsubstantie. Het was een kleurige boel. Naast het proces van poeder tot verf hebben we meegemaakt wat er allemaal gecontroleerd wordt voordat de verf  in de winkels terechtkomt.  Er worden monsters genomen om de structuur te testen, de kleurechtheid en de dikte. Dit allemaal om te zorgen dat de verf in optimale staat is en blijft. Er wordt in deze fabriek niet alleen verf gemaakt maar ook krijt en verdikkingsmiddel. Er klinkt muziek en de werknemers zien er allemaal relaxt uit terwijl ze poetsen, roeren en grote karren manouvreren. De sfeer die in de fabriek hangt is prettig. Er hangt veel kunst  waardoor er nog meer is om naar te kijken. Het was een indrukwekkende ervaring

Don Nederhand werkt al 21 jaar voor schildermateriaal fabrikant Royal Talens. Hij informeert ons deze dag. Zijn werkomschrijving is breed, van het uittesten van nieuwe producten tot het geven van workshops aan studenten en docenten. Zijn dagelijkse bezigheden draaien allemaal rond producten die kunststudenten gebruiken.

De rondleiding  in combinatie met een college over materiaalkennis is al jaren een uniek aanbod van Royal Talens. Met twee doelen voor ogen is Don Nederhand vijftien jaar geleden begonnen met het aanschrijven van alle kunstacademies van Nederland. Royal Talens wil   graag op de hoogte blijven van de behoeften van de doelgroep. Ze richten zich niet alleen op professionele kunstenaars en docenten, maar ook op hun opvolgers. Zo kan de verfspecialist  de nieuwe behoeften en ontwikkelingen volgen en hierop inspelen. Vroeger werkten kunstenaars bijvoorbeeld veel met plakkaatverf, terwijl men tegenwoordig graag werkt met een combinatie van materialen. Het tweede doel is de algemene kennis over materialen  vergroten.  Door de nieuwe generatie in de fabriek toe te laten staan ze dicht bij de doelgroep en krijgen veel informatie. Wanneer er een probleem is met het materiaal word dat bijna altijd veroorzaakt door het onjuist gebruiken van dat materiaal. Kennis van materiaal is bevorderend voor het optimaliseren van je werk.

De uitleg van de informatie(codes) op de tubes verf is  een onderdeel van je materiaalkennis.  Kleuren met een lage duurzaamheid verliezen na een aantal jaren kleur en intensiteit. Wanneer je de codes op de tubes kan lezen weet je wat je kan verwachten van de verf die je koopt . Op elke tube verf van Royal Talens staan plusjes..  Hoe meer plusjes  hoe kleurvaster de verf.  Als je een werk maakt dat zijn kleur verliest na een aantal jaren, kan dit een teleurstelling zijn. Bij verf met drie plusjes  kun je ervan uitgaan dat de kleurvastheid en intensiteit na honderd jaar onveranderd is

Na het college over materiaalkennis mogen we in het atelier alle materialen gebruiken om onze nieuwe kennis meteen in de praktijk te brengen. Het is  een nuttige ervaring geweest  die inzicht geeft in de vele materialen die er op de markt zijn.  Ik ben me  meerbewust geworden van het belang van keuzes maken. De keuze in materiaal maakt deel uit van de duurzaamheid van je werk. Ook ben ik in aanraking gekomen met nieuwe dingen zoals  olieverf, andere kleuren, een verdikkingsmiddel dat een mooie  structuur geeft en het gebruiken van een spatel in plaats van alleen maar penselen. Als ik een werk wil maken wat 100 jaar meegaat, dan weet ik precies wat ik moet doen en waar ik naar moet kijken.

 

Fotografie:  Marlies Rullmann, Maike Peters

 

Terug naar boven

Biografie

Naam

Klas

Over de

Website

klik hier

Gerelateerde artikelen - Op de academie