fotomarliesmetlogo
marlies-dubbelafbeelding-in-tekst
kajroze
kajdubbelafbeelding
kaj7
kaj5
kaj6
kaj4
kaj3
kaj2
kaj
kajspeelgoed
20/05/2014 - Maike Peters

Zijn speelparadijs

Zakken met speelgoed worden leeggegooid, serieuze blikken en roze zeepaardjes worden uit de kast getrokken. Het is al snel een interessant gesprek waarna duidelijk wordt waar Kaj naartoe werkt. En op een mooie plek ook, een licht en ruim atelier, die wordt opgesplitst door een grote kast vol met spullen. Verrast ben ik als ik de werkbank ontdek achter in de hoek. De splitsing tussen de praktijkwerkplaats en theoriewerkplek is duidelijk zichtbaar.

Achter elk kunstwerk schuilt een kunstenaar. Wat veel minder zichtbaar is, is de ruimte waarin die slaapt, stinkt, rookt en creëert. Een kijkje in de kunstkeuken van onze afstudeerders.

Deze week: Kaj Bras

Hij staart intens naar een grote stapel op zijn tafel. Hierin blijken later legerpoppetjes, dwergen en roze prinsessentasjes verstopt te zitten. Voor zich heeft hij een soort heuvel waarop Bert (zonder Ernie) aan een legervleugel hangend omhoog wordt gedragen. Dit leidt tot een gevoel van hilariteit maar al snel kijk ik geboeid toe, hoe de man met baard zijn speeltjes met precisie verplaatst.

kaj

Waarom speelgoed?
“Speelgoedsoldaten en legers hebben in mijn jeugd voor veel vermaak gezorgd. Eigenlijk is het heel dubbel dat een kind speelt met allerlei beeltenissen van oorlog, dat zoveel leed veroorzaakt. Ik probeer nu de zware thematische lading die eigenlijk achter dit gangbare speelgoed kleeft, oorlog en bijv. religieuze thema’s weer terug te brengen. Ik maak miniatuur beelden met dit speelgoed, hier speelt Bert de hoofdrol van Jezus Christus bij zijn kruisiging. Nadat ik de juiste compositie heb gevonden laat ik de beelden in brons gieten.

kaj2

Er hangt van alles aan de muur, waar is dat dan voor?
Ik wilde eerst gaan schilderen maar daar heb ik vanaf gezien. Naast deze bronzen beelden ben ik ook bezig met close-up foto’s van mijn speelgoedsoldaatjes, door de grove hechtingslijnen, komen verminking en oorlog weer dichterbij.”

kajdubbelafbeelding

Wat is het gekste dat je hier uitvoert?
“Op de grond liggen en over mijn rug laten lopen. Naast het spelen met mijn speelgoed natuurlijk.”

kajroze

Waarom heb je gekozen voor een atelier?
“Het is belangrijk om een plek voor jezelf te hebben, dat kan niet op de academie. Een plek waar je met anderen kunt sparren over je werk en het zo beter verder kunt ontwikkelen. Hier kun je in contact blijven met je klasgenoten. ”

kajspeelgoed

Hoe moet een atelier eruit zien volgens jou?
“Ruim, waar je genoeg kwijt kunt. Het liefst met een scheiding tussen de praktijk en theoriewerkplek. ”

kaj3

Hoe bevalt het delen van een atelier?
Doordat ik mijn atelier deel met iemand die met andere activiteiten bezig is, kom je niet in elkaars vaarwater. Wij kunnen goed met elkaar opschieten, dat helpt ook, je houdt rekening met elkaar. Door de verdeling van praktijk en theoriewerkplek werkt dat nog beter, je zit elkaar minder snel in de weg en het is fijn om werkbanken en spullen te kunnen delen.

kaj6

Wat is het fijnste plekje hier?
Achter het bureau in mijn luie stoel. Het liefst met een kop koffie.

kaj4

Wat doe je het meeste op het atelier?
“Fantaseren en dromen.”

kaj5

Met dank aan Kaj Bras
Tekst: Maike Peters en Lieke Verburgt
Foto’s: Maike Peters

Terug naar boven

Biografie

Naam

Klas

Over de

Website

klik hier

Gerelateerde artikelen - Inspiratie