1Tree
1Silent Sky Project 2004-2011
1Rob Sweere
1Rick
1Lucht
10/12/2012 - Yvonne Mak

Zou jij niet eens wortelen?

Het is een koude zaterdagochtend, 17 november, iedereen heeft zich flink ingepakt want vandaag moet er een performence neergezet worden in de beeldentuin van het Museum voor Moderne Kunst in Arnhem. 12 studenten van de docentenopleiding aan de kunstacademie ArtEZ Arnhem hebben zich opgegeven om samen met kunstenaar Rob Sweere de gehele dag door te brengen. Van het opzetten van spullen en benodigheden, tot het afbreken laat in de middag wanneer het al weer donker begint te worden.

Het project heet ‘Young Walking Trees’. Dit is een onderdeel van’ Walking Trees’ en is in opdracht van de provincie Gelderland waarin Rob Sweere samen met een groep in stilte contact krijgt met de omgeving en zichzelf, middels performancekunst. Zo heeft hij een gelijksoortig project, het Silent Sky Project achter de rug, waarbij hij over 16 verschillende landen mensen een performance heeft laten doen. De deelnemers lagen hiervoor een half uur lang op een deken op de grond te kijken naar de lucht.

Bomen staan altijd op 1 plek. Dat is een gegeven, een boom kan geen kant op. Mensen kunnen beslissen waar ze zijn en bewegen.  Daardoor doe je allerlei ervaringen op, maar vergeet je om af en toe op één plek stil te staan en te focussen op het hier en nu.

In de film van de performance is te zien dat er veel gebruik gemaakt wordt van een opblaasbare bunker die naar mijn idee vooral afsluit van de natuur, op de grond en de lucht na. Rob legt uit dat mensen vooral geneigd zijn zich horizontaal te oriënteren. Door de bunker (Rob noemt dat het basiskamp) heb je meer een verbinding met de grond en de lucht. Op deze manier kan er meer gericht worden op de eigen innerlijke proces en word je niet afgeleid van buitenaf, terwijl er wel contact is met de basis- natuurlijke elementen.

De groep begint de dag met enkele opdrachten zoals met z’n allen om een grote boom zitten en je een kwartier lang op één plek van de boom te focussen. Één van de deelnemers was Rick, een eerstejaars student van de docentenopleiding aan ArtEZ Arnhem. Zijn deel van de boom lijkt na een tijdje zelfs te bewegen.

Een andere startopdracht is heftiger. Het vertellen van je meest gelukkige moment en het grootste dieptepunt van je leven. Hierbij worden sommigen emotioneel. Rick zegt liever bomen te kijken dan gevoelens te moeten delen met een groep. Maar nu hij deze dag heeft ervaren kan hij wel zeggen dat hij een grens is overgegaan en dat niet had willen missen.

Elke student is vrij om een eigen performance te maken en te kiezen uit materialen, plaats en hoeveelheid deelnemers.  Alleen het thema staat vast. Voor Rick was dit ‘Conserveren geen verandering’.  Op de film beeldt Rick dit uit door op zijn knieën een banaan te pellen, daar één hap van te nemen en vervolgens weer uit zijn mond en samen met het overige deel weer zorgvuldig terug in de schil te stoppen. “Het is toch mooier zoals het blijft”, zegt hij.

Ik kijk terug naar de film waar de performance op te zien is en mij vallen enkele heftige beelden op, zoals iemand die onder een deken ligt en wanneer ze aangeraakt wordt harde kreten maakt. Dat kan heel persoonlijk zijn en ik vraag Rick of hij dat wel zou willen delen met iedereen. Rick zegt mij vooraf akkoord te zijn gegaan met de  publicatie van de film. “Op mijn facebook staan veel gênantere beelden”.

Na deze lange maar ervaringvolle dag is Rick mentaal en fysiek kapot. “Was dat het waard?”, vraag ik hem. Hij vertelt mij zeer tevreden te zijn met de dag; “Het gaat niet om wát je gemaakt hebt, maar meer om hoe je het ervaren hebt. Het dichter bij elkaar komen en elkaar beter leren kennen.”.

De opening van de tentoonstelling ‘Young Walking Trees’ is op 6 april 2013 in de museumtuin van het Museum voor Moderne Kunst te Arnhem. Hier is het basiskamp en een foto-/video-installatie van de performance van de studenten te zien. Op deze datum zal tevens  een grote groepsperformance komen.

Foto’s:
Ellen Boersma.
De site waarop de film van de performance te zien is: http://www.walkingtrees.nl/?p=1469

Terug naar boven

Biografie

Naam

Klas

Over de

Website

klik hier

Gerelateerde artikelen - Op de academie