Schermafbeelding 2018-01-25 om 15.03.15
Schermafbeelding 2018-01-25 om 15.03.34
27335519_1418553644921766_1493250090_o
29/01/2018 - Admin

Buiten de muren – Gemma Rakels

De docentopleiding van ArtEZ belicht vele kanten van het vak. Naast het docentschap zijn er namelijk ook studenten die zich na afstuderen in een totaal andere tak van de sector willen begeven. De vierdejaars vliegen tijdens hun afstudeerstage dan ook uit door heel het land en vinden uiteenlopende stageplekken, zoals educator in een museum, redacteur bij een tijdschrift of werken als docent op een middelbare school. Buiten de muren : een overzicht van bijzondere stage-ervaringen.

Naam: Gemma Rakels
Leeftijd: 22
Woonplaats: Arnhem
Lievelings kunstenaar: Olafur Eliasson, Hansje van Halem, Christie van der Haak.
Wat hoop je te worden: Illustrator/kunstenaar, museumeducator.

Schermafbeelding 2018-01-25 om 15.03.34

Bij welke /school/kunstenaar/stichting/organisatie/etc. loop je stage?
Museum Villa Mondriaan in Winterswijk. Een museum over het vroege werk van Mondriaan gevestigd in het ouderlijk huis van de kunstenaar Piet Mondriaan.

Wat doe je daar?
Ik ben hier Junior-Directeur Educatie en daarmee verantwoordelijk voor het:

– Dagelijks leidinggeven in het museum
– Aansturen van de vrijwilligers
– Assisteren bij het inrichten van tentoonstellingen
– Presentabel houden van het museum
– Nadenken en ontwikkelen van evenementen en lezingen
– Rondleidingen geven
– Administratieve taken
– Begeleiden van klassen in het museum
– Aanscherpen van lesstof
– Ontwikkelen van educatieprogramma’s van workshops tot rondleidingen
– Onderhouden van de museumwinkel
– Nadenken over promotiemateriaal
– Samenwerken met scholen
– Contact leggen en onderhouden met scholen (ook in Duitsland)

Samen met de Junior-Directeur communicatie en de jongste Directeur van Nederland Judith Kadee vormde ik het directieteam van Villa Mondriaan.

Waarom en wat wilde je zo graag van deze specifieke plek leren?
Ik had al veel stage gelopen in het onderwijs en ik wist dat ik graag les zou geven, maar ik was ook nieuwsgierig, ik wilde meer. Ik was op zoek naar een uitdaging, een plek waar ik mezelf kon ontdekken. Toen ik stuitte op de vacature voor Villa Mondriaan sprak het me erg aan dat het een kleine instantie was, waar ik veel vrijheid om me te ontwikkelen. Ik wilde graag leren van de jongste directeur (op dat moment 24 jaar oud) van Nederland Judith Kadee en testen of ik me thuis zou voelen in de museale wereld. Ik had de kans om een leidinggevende functie te hebben en echt invloed uit te oefenen.

Villa Mondriaan stimuleert jong talent en dat is echt fantastisch. Het directieteam was gemiddeld 23 jaar oud. Niet alleen zijn er de vroege werken van Mondriaan te zien, Villa Mondriaan geeft ook graag jonge kunstenaars de kans om te exposeren. Aangezien ik een brede taakomschrijving had hoopte ik alles mee te krijgen van dat wat er zich in een museum achter de schermen afspeelt.

Schermafbeelding 2018-01-25 om 15.03.15

Wat is het meest waardevolle stage moment?
Voor mij was het meest waardevolle moment de ombouwweek voor de nieuwe tentoonstelling. Ik heb echt overal mee geholpen, van het schrijven van zaalteksten, tot aan het schilderen van de muren. Ik heb Mondriaans vastgehouden met handschoentjes en ik heb kunstenaars gesproken over hun werk.

Toen ik bij Villa Mondriaan kwam begonnen we al snel met de voorbereidingen van de Tentoonstelling Jong & Veelbelovend. Deze tentoonstelling bestond uit 8 jonge fotografen die een reactie hadden gemaakt op het vroege werk van Mondriaan. (alle fotografen waren onder de 35 jaar) Voor mij was dit een unieke kans om met kunstenaars te spreken over hun werk, om mee een tentoonstelling in te richten en te kijken wat er allemaal komt kijken bij het maken van een tentoonstelling. Na veel voorbereidingen, hard werken en lange dagen was de tentoonstelling uiteindelijk af en het zag er geweldig uit. Ik heb me zelden zo goed gevoeld als de avond dat de nieuwe tentoonstelling werd geopend. Ik voelde me ontzettend trots en wilde het met heel veel liefde aan iedereen laten zien.

Wat vond je afschuwelijk?
Niets, ik had echt een geweldige stageplek!

Heb je een concrete tip vanuit de academie, bijvoorbeeld uit eerdere vakken, die je echt hebt kunnen gebruiken gedurende je stage?
Ik ben heel veel bezig geweest met het ontwikkelen van educatief materiaal voor het museum. Ik had bij het ontwikkelen hiervan heel veel aan mijn vakdidactiek lessen. Bij vakdidactiek hadden wij al veel lessenseries gemaakt voor allerlei doelgroepen, dus dit kon ik goed inzetten.

Wat doe je over een jaar?
Ik hoop heel veel dingen te doen. Ik wil graag aan de slag als ondernemer. Ik zou graag illustrator worden met een eigen merk. Daarnaast zou ik graag lesgeven of museumdocent of educatiemedewerker zijn van een museum.

27335519_1418553644921766_1493250090_o

 

 

 

Terug naar boven

Biografie

Naam

Klas

Over de

Website

klik hier

Gerelateerde artikelen - Uncategorized