''Het kleinste boek''
''Het kostbaarste boek''
''Het meest innovatieve tijdschrift''
''Het oudste boek''
''Het modieuste boek''
19/05/2013 - Lieneke Hulshof

De vijf meest bijzondere boeken uit de mediatheek van ArtEZ Arnhem

Vijfendertigduizend boeken bezit de mediatheek van ArtEZ Arnhem. Maar welk boek moet je nou echt gelezen of gezien hebben?. Deze vraag stelde ik  Marie Louise Moonen, hoofd van de mediatheek ArtEZ Arnhem. Samen met haar heb ik een top vijf gemaakt van de meest bijzondere boeken uit de mediatheek.

–          Het kleinste boek

Irma Boom- Biography in books

De grafisch ontwerper Irma Boom heeft een piepklein boekje( 38x 50 mm) ontworpen met daarin een overzicht van haar werk. Het boekje bevat maarliefst 450 afbeeldingen van o.a. haar ontworpen postzegels, affiches, boeken en kalenders. Sommige afbeeldingen zijn van commentaar voorzien, dit geeft inzicht in het ontstaan van de vormgeving.

–          Het kostbaarste boek

Damian Hirst- Pop up book.

Dit boek staat vol met werken van Damian Hirst. Deze werken zijn opgebouwd uit pop up. Haaien verschuiven en teksten verdwijnen tijdens het bladeren. Het  boek was destijds, toen de mediatheek het aanschafte 260 gulden, nu is het meer dan 500 euro waard. Dit werk kan helaas niet  worden uitgeleend omdat de pop up elementen veel te kwetsbaar zijn. Wel is het te bezichtigen in de mediatheek zelf.

–            Het oudste boek

Friedrich Holtenroth- Trachten der voelker.

Dit boek komt uit 1884 en is het oudste boek dat de mediatheek bezit. Dit boek bevat informatie over verschillende volkeren. Kleding, rituelen, cultuur en gewoontes worden uitgelegd aan de hand van afbeeldingen. Het boek is goed te gebruiken als naslag werk voor fashion of product design studenten.

–          Het meest innovatieve tijdschrift

Wendingen- aflevering 11

Wendingen was een kunstuitgave dat verscheen tussen 1918 en 1931. Het tijdschrift kenmerkt  zich door zijn opmerkelijke vierkante formaat en opvallende typografie. Aflevering 11 uit 1925 is geheel gewijd aan de architect Frank Loyd Right. Pas jaren na deze uitgave heeft Right zijn beroemdste gebouwen zoals Falling water en het Guggenheim Museum(New York) ontworpen. Het is dus indrukwekkend hoe vroeg Wendingen al een uitgave heeft geweid aan de toen nog relatief onbekende Frank Loyd Right.

–         Het modieuste boek

Paul Poiret- Poiret

Paul Poiret 1879-1944 wordt gezien als  een van de grootste Franse Haute Couture ontwerpers aan het begin van de 20e eeuw. Hij zorgde er voor dat korsetten verdwenen en liet zich inspireren door kimono’s en tulbanden. Dit maakte dat zijn kleding destijds zeer populair was. Dit boek is een eerbetoon aan zijn werk. Er staan meer dan 380 prachtige illustraties en foto’s in. Poiret geeft je een kijkje in de mode van de eerste jaren uit de 20e eeuw.

Aan het eind van onze zoektocht heb ik nog enkele vragen aan  Marie Louise Moonen.  Zijn er volgens haar namelijk nog dingen waar wij, studenten, nog te weinig over weten? Hierop antwoordt ze dat het lenen van tijdschriften weinig gebeurt: het verbaast haar. De mediatheek bezit namelijk bijna alle mogelijke nationale, maar ook internationale kunst- en designtijdschriften. Deze worden echter relatief weinig geleend. Ze begrijpt dat het internet hier een rol in speelt, maar toch vindt ze het zonde. Tijdens ons gesprek kwam ook naar voren dat niet ArtEZ studenten gebruik kunnen maken van de mediatheek.  Dit kost ze maar 25 euro per jaar en hiermee kunnen ze alle boeken, tijdschriften, cd’s en dvd’s lenen. Naar mijn idee is de collectie van de Mediatheek van ArtEZ Arnhem zeer uniek, het bevat niet alleen een actuele collectie maar heeft ook een brede basiscollectie, met veel boeken die tegenwoordig moeilijk verkrijgbaar zijn.

 

 

Terug naar boven

Biografie

Naam

Klas

Over de

Website

klik hier

Gerelateerde artikelen - Inspiratie