2 goed
1 goed
3 goed
6 goed
4 goed
5 goed
04/04/2014 - Lieneke Hulshof

Fietsend naar de huiskamergalerie van Arnhem

Aankomende zondagmiddag vindt weer de Arnhemse kunst-fiets-route plaats. Men kan gaan genieten van het mooie weer en ondertussen  een kijkje nemen bij achttien Arnhemse beeldende kunstinstellingen. Ik ben benieuwd wat de fietsende deelnemers kunnen verwachten en breng daarom een bezoek aan de huiskamergalerie van Arnhem.

Het accent in de hedendaagse beeldende kunst ligt vaak op jonge, net afgestudeerde kunstenaars. Dit is enerzijds logisch omdat we er vanuit kunnen gaan dat deze kunstenaars erg vernieuwend zijn en een frisse artistieke blik  hebben. Er zijn veel  beeldende kunst instellingen in Arnhem die vooral de aandacht hebben gevestigd op deze jonge kunstenaars, wat ik overigens geheel terecht vind. Toch is het leuk om soms ook werk te bekijken van wat meer ervaren kunstenaars.  Ik lees de folder van de kunst-fiets-route en mijn oog valt op de ‘’huiskamer galerie’’. Deze galerie wordt gerund door een gepensioneerde Arnhemse politica en is gelegen aan de rand van het Sonsbeek park. De naam klinkt lief, aangenaam en misschien een  beetje truttig. Ondanks dat truttigheid mij vaak niet aanspreekt, word ik nieuwsgierig naar het concept van de galerie en besluit op mijn fiets te stappen en een bezoek te brengen aan de enige huiskamer galerie van Arnhem.

Ik kom binnen in een groot gerenoveerd herenhuis en word binnengelaten door een vriendelijk ogende vrouw. Ze lijdt me meteen naar haar ‘’huiskamer’. De huiskamer is alles behalve lief en truttig. Aangenaam is het zeker wel. Er hangt een fijne rustige sfeer. De verschillende werken hangen goed verdeeld door de ruimte en de kleuren van de  meubels staan in evenwicht met de werken. De ruimte bestaat uit een woonkamer , een gang, een winkeltje, een wc ( met foto’s) en een beeldentuin. De galeriehoudster heet Joke van Doorne en ze verteld vol passie over haar galerie. De galerie is in 2011 opgericht en ze heeft ondertussen al  meer dan  twintig exposities samengesteld. Zelf woont Joke boven de galerie samen met haar man. Ik ben benieuwd waar haar passie vandaan komt en op wat voor grond zij haar exposities samenstelt. Haar moeder was beeldend kunstenaar, mede daardoor is Joke al van kleins af aan geïnteresseerd in beeldende kunst.  Verder is ze een aantal jaren wethouder van cultuur geweest in Arnhem. Ze geeft aan dat ze nooit een opleiding heeft gevolgd in de kunstsector en dat ze haar keuzes puur baseert op haar eigen smaak. Ze vindt iets mooi of ze vindt iets niet mooi. Als het mooi is en ze heeft een klik met de kunstenaar , dan kan het werk in de galerie komen te hangen. Ze vindt het geen probleem dat ze haar galerie puur  inricht op haar eigen smaak. Ze vindt niet dat ze aan iemand verantwoording hoeft af te leggen en dat voelt erg fijn.

Ik  vraag haar wat de bezoekers aankomende zondag kunnen verwachten. Op dit moment exposeren er twee kunstenaars:  Loek Klinkhamer en Tajddin Özen.

Loek Klinkhamer is een Arnhemse Kunstenaars. Hij is vroeger altijd kok geweest, maar is zich vanaf zijn dertigste volledig gaan richten op het maken van kunst. Hij schildert en tekent abstracte werken. In ieder werk schrijft hij ook teksten, maar deze maakt hij onleesbaar. Joke vindt het fascinerend hoe Loek  al jaren lang totaal gefocust is op het schilderen en ze beweert dat schilderen een soort ademen voor hem is.

Ze verteld  me ook dat Loek een autodidact is. Ik vraag aan haar of ze verschil ziet in opgeleide kunstenaars en autodidacten.  Hier heeft ze een duidelijke mening over.  Joke wil  geen onderscheid maken tussen opgeleide kunstenaars en autodidacten. Ze ziet dit onderscheid overigens ook niet. Een kunstenaar moet kunst maken vanuit een passie en het moet geen kunstje zijn, dat is volgens haar het belangrijkst.

De andere kunstenaar die op dit moment exposeert is Tajddin Özen. Tajddin is van Turkse afkomst en is in Turkije journalist geweest. Om politieke redenen heeft hij een tijd in de Turkije vast gezeten. Toen hij vrijgelaten werd is hij terecht gekomen in Nederland. Eigenlijk was hij onderweg naar Zweden, maar hij was zo gegrepen door het werk in het Rijksmuseum dat hij hier is gebleven. Hij heeft Fine Art gestudeerd in Arnhem en werkt nu als beeldend kunstenaar. Tajddin maakt vooral bronzen beelden. De beelden hebben een bijzondere zeggingskracht volgens Joke. Dit zit hem in aspecten uit het verleden van Tajddin  die hij combineert met Hollandse tradities. Al zijn beelden zijn gemaakt van Brons en de meesten staan in de Beeldentuin van de huiskamergalerie. Ik merk op dat het werk van de beide kunstenaars erg bij elkaar past. Joke geeft aan dat ze dit belangrijk vindt. Bij bijna iedere tentoonstelling streeft Joke naar een duo expositie waarvan het werk erg op elkaar aansluit. Deze combinaties zoekt ze ook weer geheel vanuit haar eigen intuïtie. Door het gesprek en de huidige expositie die ik mag aanschouwen krijg ik het idee dat we zeker kunnen vertrouwen op de beeldende kunst intuïtie van Joke van Doorne.

Website Huiskamer galerie: http://www.vanleukemensen.nl/

Praktische info kunst fiets route:

Datum: 6 april van 12.00 tot 17.00 uur
Locaties: Bosch, Circa…dit, Plaatsmaken, Museum Arnhem, GBK, TAPE, Nachtkerk, Alicia Winters Galería, Huiskamer galerie Van Leuke mensen en…, Galerie in de Kerkstraat, Galerie STIJL, Gallery RAW Beauty,  Luchtkasteel, toART, Erfgoedcentrum Rozet, Motel Spatie, Kunst op de Koffie en Het Verboden Landschap.
Op deze website vindt u informatie over het hele programma en deelnemende organisaties:
http://www.beeldendekunstarnhem.nl/agenda/kunst-fiets-route#kunst-fiets-route

 

 

 

 

Terug naar boven

Biografie

Naam

Klas

Over de

Website

klik hier

Gerelateerde artikelen - Inspiratie