IMG_4864B
IMG_4902B
IMG_4900B
IMG_4878B
IMG_4897B
IMG_4884B
31/05/2015 - Renee Appelmans

Het ‘zwarte gat’

Het groene licht van afgelopen week was voor velen een opluchting, maar voor een paar ook een grote teleurstelling. Het einde komt in zicht. De afstudeerders zijn vooral gericht op hun eindwerk en de steeds dichterbij naderende eindexpo. Maar kijken ze ook verder dan deze expositie? Zijn ze al bezig met het zogenaamde ‘zwarte gat’? En bestaat dit veelbesproken gat eigenlijk wel? 

Deze week stelden Liese en ik een aantal afstudeerders de vraag hoe zij hun toekomst zien. Zien ze zichzelf met een partner, vier koters, een Opel en een Labrador in de mand? Of willen ze de eenzame romantische kunstenaar worden die wegkwijnt op een zolderkamer? Vier jaar lang hebben ze zich geconcentreerd op hun leven op de academie dat begin juli met de eindexpositie zijn finale kent.  Wat kunnen wij straks als antwoord van hen verwachten wanneer wij de vraag stellen: “En wat doe je nu?”

Maike Peters:
Als we Maike drie jaar geleden naar haar toekomstdromen hadden gevraagd, had ze hoogstwaarschijnlijk zelfverzekerd geantwoord dat ze na haar studie les zou gaan geven in het buitenland. Momenteel gaan er verschillende scenario’s door haar hoofd.

Zelf zegt ze vooral in het hier en nu te leven. Wat ze na haar afstuderen gaat doen weet ze nog niet. Haar droom  is om als autonoom fotograaf de wereld rond te trekken en projecten te doen.  Toch denkt ze dat deze droom wat onrealistisch is. Ze behoudt het daarom voor nu als een fijne gedachte.
Afgelopen jaar merkte ze dat toevalligheden kunnen zorgen voor verrassingen. Waar zij vervolgens weer inspiratie uit kan halen, zoals ze heeft gedaan voor haar afstudeerwerk. Bijvoorbeeld een dakgoot die voor haar laat zien dat doodnormale dingen bijzonder kunnen zijn. Deze manier van werken gaat samen met haar manier van leven. Ze laat het leven op haar afkomen en pikt de dingen eruit  waar zij vruchtbaarheid in ziet. Niet lang geleden was Maike vooral bezig met het hebben van de controle over zichzelf en de dingen die ze doet. Naarmate ze deze controle meer los ging laten, merkte ze dat dit haar rust gaf. Ze heeft zichzelf de laatste tijd beter leren kennen en hoopt zichzelf na de studie alleen nog maar meer te ontwikkelen op het gebied van zelfkennis.

IMG_4884B   IMG_4897B

Yvet Jansen:
Momenteel geeft Yvet twee uur in de week les op haar oude opleiding; Human Technology, op het Rijn Ijssel. Hetgeen wat haar hierbij erg aanspreekt zijn de volwassen studenten waar ze les aan geeft, in plaats van snotterende kleuters. Het liefst zou ze na haar afstuderen meer uren les willen geven dan ze nu doet en daarnaast een vormgevingsbedrijf opzetten. De combinatie van deze twee spreekt haar erg aan.

Als illustrator wil ze het liefst boeken illustreren. Ze tekent voornamelijk voorstellingen van mensfiguren en vogels die bestaan uit simpele lijnen. Ze noemt het zelf een opzettelijke lelijkheid die ze ineens ontdekte tijdens haar tekenlessen op de academie. Later in het gesprek wordt duidelijk wat ze het allerliefste zou doen, een stille droom, namelijk het maken van een kinderboek in samenwerking met haar vriend. Een begin is gemaakt, Yvet en haar vriend hebben ideeën uitgewisseld, waaruit het verhaal ‘Fred de pissebed’ werd geboren.
Hoe verder Yvet verwijderd raakt van haar kindertijd, hoe meer zij hier juist weer naar verlangt: de tijd waarin ze totaal ongeremd “lelijke” tekeningen kon maken zoals kinderen dat goed kunnen. Ze hoopt hier de komende jaren veel meer van te kunnen maken.

IMG_4864B   IMG_4878B

De ateliergang is nu een veilige plek voor de afstudeerders waar ze kunnen werken, eten en groots kunnen dromen. Het zwarte gat lijkt hier nog even ver weg. Na mijn interview met de afstudeerders weet ik eigenlijk niet of het zwarte gat hen ooit gaat bereiken.  De dromen zijn groots en ongeremd, dit maakt de dromen aandoenelijk en sterk tegelijkertijd.  Ik hoop vooral dat ze deze vast gaan houden, net zolang tot ze uitgekomen zijn.

 

Terug naar boven

Biografie

Naam

Klas

Over de

Website

klik hier

Gerelateerde artikelen - In de praktijk