DSC06463
DSC06465
DSC06466
Schermafdruk 2016-06-03 19.45.31
Schermafdruk 2016-06-03 19.44.28
26/06/2016 - Ellis Kat

Ik heb eindelijk mijn vader leren kennen

Na vier jaar boetseren, schilderen, fotograferen, filosoferen en doceren zit het er op. De afstudeerders hebben bijna hun diploma in handen en zijn klaar voor de eerste stappen in de grote onbekende (kunst)wereld. Wij spreken met verschillende afstudeerders om terug te blikken en vooruit te kijken. Vandaag: Liese Wessels.

Een kwartier te laat schuift ze aan. ‘Het spijt me heel erg’, zegt ze, ‘het was me even ontschoten’. Door het snelle fietsen zijn haar lokken in de war geraakt. Van haar klasgenoot krijgt ze een biertje aangereikt om even tot bedaren te komen. Als de rode kleur van haar wangen wegtrekt, beginnen we.

Hoe kijk je terug op jouw studietijd op ArtEZ?

“Voordat ik naar ArtEZ ging, heb ik de vooropleiding van mode gedaan, gevolgd door een jaar Styling Academy. Het handschrift dat ik hier ontwikkeld heb, ben ik vervolgens gaan uitwerken op ArtEZ.. In mijn werk is de hang naar nostalgie een terugkerend element. Om de tijd van vroeger zo goed mogelijk te kunnen reconstrueren, heb ik twee oude camera’s aangeschaft. Eén van deze camera’s stamt uit de dezelfde periode als die waarin mijn vader overleed. Het brengt me terug naar de tijd van toen.Schermafdruk 2016-06-03 19.44.28

Ivonne Zijp, docent fotografie, heeft mij kennis laten maken met de eindeloze mogelijkheden die fotografie bevat. Zij moedigde mij aan om verder te kijken dan digitale fotografie. Door haar lessen heb ik een passie ontwikkeld voor het vastleggen van momenten met analoge camera’s.”

In hoeverre geeft jouw beeldend werk een beeld weer van jou als persoon?

‘’Ik doe onderzoek naar de beïnvloeding van het menselijk geheugen. Men kan zijn of haar eigen waarheid veranderen door bewust of onbewust herinneringen aan te passen. Zo is het ook bij mij gegaan, mijn vader overleed toen ik slechts drie jaar oud was en ik heb hem eigenlijk nooit leren kennen, desondanks heb ik een beeld van hem gecreëerd in mijn hoofd. Door vage herinneringen, foto’s en fantasieverhalen verplichtte ik mijzelf een vaderfiguur te maken.

Mijn beeldend werk gaat dan ook over hem. Ik heb dit jaar twee films gemaakt met mijn oude camera. Hiervoor heb ik dezelfde benaderingswijze aangehouden als die de Franse schrijver Proust had voor zijn werk. Zijn films bestaan uit sferische, poëtische beelden, die een willekeurige zondagse middag uit het leven van de schrijver zouden kunnen beschrijven. Zijn manier van vastleggen heeft mij geïnspireerd voor mijn eigen werk. Ik heb daarvoor verschillende vrienden en familieleden geïnterviewd die verhalen over hem uit de doeken doen. Het is bijzonder om te zien dat al die verschillende herinneringen over dezelfde persoon gaan. Eén van de films heet ‘vakantie’ en bevat filmbeelden die ik geschoten heb in Warschau. Ik ging naar deze plek omdat mijn vader een fascinatie had voor communistische landen en steden.Schermafdruk 2016-06-03 19.45.31

Bij mijn afstuderen laat ik tevens een derde film zien. De beelden heb ik niet zelf geschoten, maar zijn archiefbeelden van zijn begrafenis. Wanneer ik terugdenk aan dat moment, herinner ik vooral het verdriet van mijn moeder. Daarom heb ik ervoor gezorgd dat in deze film de nadruk nu ligt op haar tranen. Mijn huilende moeder is de personificatie van mijn vaders’ dood.

Ik heb dit onderwerp niet gekozen omdat ik zijn dood een plek moest kunnen geven. Het onderwerp ‘vader’ is namelijk nooit echt een verdrietig punt geweest. Mijn vader moest het thema van mijn afstuderen worden, omdat dit de uitgelezen kans was om hem te leren kennen. Deze mogelijkheid om hem te ‘ontmoeten’ kon ik niet laten liggen. Het beeld dat ik van mijn vader gecreëerd heb in mijn hoofd is door dit project niet per definitie veranderd, maar wel een stuk rijker geworden.”DSC06466

Hoe zie je jouw toekomst voor je?

“Ik vind het lastig om naar de toekomst te kijken. Ik heb nog geen concrete plannen voor de komende jaren, maar een master volgen staat nog op mijn lijstje. Welke dat precies is weet ik niet, wellicht iets met fotografie. Ik ben doodsbang voor het zwarte gat waar iedereen over speculeert. Voor de klas staan zie ik mezelf voorlopig nog niet. De lesstof overbrengen zou ik wel kunnen, maar verder ben ik veel te chaotisch. De administratieve dingen die bij het lesgeven komen kijken zijn niets voor mij.DSC06465

In mijn ideale toekomst zou ik mijn brood op de plank krijgen middels fotografie. Om dit te kunnen bewerkstelligen zal ik altijd door blijven gaan met fotograferen. Eén van mijn camera’s is handzaam en gaat dus overal mee naar toe.

Website Liese Wessels

Terug naar boven

Biografie

Naam

Klas

Over de

Website

klik hier

Gerelateerde artikelen - Uncategorized