IMG_2502-1024x768
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC
reeks3
reeks1
IMG_2502
IMG_1135
IMG_1132
IMG_1047
IMG_1045
IMG_1042
IMG_0256
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC
14/06/2017 - Catharina Vergeer

De klas van 2017 – Joëlle Emmen

Na vier jaar boetseren, schilderen, fotograferen, filosoferen en doceren zit het er op. De afstudeerders hebben bijna hun diploma in handen en zijn klaar voor de eerste stappen in de grote onbekende (kunst)wereld. Het Kunst & Educatie blog spreekt met verschillende studenten om terug te blikken en vooruit te kijken. We stelden een vragenlijst op, een soort vriendenboekje waarin studenten hun dromen, eindexamenwerk en inspiratiebronnen kunnen invullen. Als een jaarboek van de klas van 2017. Vandaag: Joëlle Emmen

IMG_2502-1024x768

NaamCuriositas

Leeftijd: 9 maanden

Wat is de geboortedag van je afstudeerwerk?: Ik ben altijd al bezig geweest met het maken van kleine experimenten tussen natuurlijke en kunstmatige materialen. Ook op de academie wordt het veel gestimuleerd te experimenteren tijdens het maakproces. Maar als puntje bij paaltje komt moet er wel een eindwerk staan om te presenteren. Ik heb hierdoor het idee dat er zo veel interessante experimenten onaangeraakt blijven. Vanaf het derde studie jaar ben ik steeds meer mijn vrijheid gaan pakken om het proces tot een hoger niveau te brengen, het eindresultaat is bijna ondergeschikt geworden. In het vierde jaar heb ik uiteindelijk besloten om af te studeren met een installatie met daarin al deze verschillende experimentele kleine, grote, uitgewerkte en onuitgewerkte objecten.

Heb je een favoriet materiaal?: De combinatie tussen natuurlijk en kunstmatige materialen, zoals lijm of zand gecombineerd met groeiende dingen als gras en schimmels.

Hoe ruikt jouw werk?: Het kan behoorlijk stinken, vooral de vochtige schimmels en dode insecten, gelukkig ben ik dat inmiddels wel gewend.

Van welke kunstenaar hangt er een poster boven je bed?: Dick Bruna, ik ben gek op Nijntje! Ik heb er ook een aantal vereeuwigt op mijn lichaam, daarnaast heb ik ook een liefde voor verschillende illustraties van onder andere Calder en Picasso

Welk kunstwerk is je altijd bijgebleven?: Een werk van Tom Claassen, hij is vooral bekend van de grote, soms wat lompe, beeldhouwwerken van dieren. Vroeger als ik in de auto zat kon ik vol verrukking kijken naar de grote olifanten die langs de snelweg in Almere bij knooppunt A27/A6 staan. Deze enorme beesten hebben een bijzondere indruk op mij achter gelaten. Vandaag de dag kijk ik nog steeds vol bewondering naar zijn werk.

Wat doe je zodra je jouw atelier binnenkomt?: Afkoelen, mijn atelier en dat van mijn mede studenten zit op het terrein Arnhems buiten. Het is een heuvelachtig gebied dus ik moet af en toe tot het uiterste gaan om met mijn fiets, zonder versnellingen, aan de top van een heuvel te komen (en dat zonder conditie!).

Welke muziek staat op in je atelier?: Roosbeef

Wat doe je zodra je vastloopt in het maken van werk?: Grappig, ik heb zojuist een scriptie geschreven over blokkades in het creatieve werkproces. Dat onderzoek heeft mij  geleerd met blokkades om te gaan. Mocht ik er één hebben, dan ga ik meestal even iets anders doen, iets dat ik écht leuk vind. Als je even afstand neemt van je werk, kan je er soms met hele andere ogen naar kijken. Soms kunnen reacties van mede studenten en docenten ook een enorme boost geven. Maar af en toe moet ik mezelf ook gewoon pushen om te werken. Het is niet erg als iets mislukt, want ‘wie geen fouten maakt, maakt helemaal niets’.

Kopieer hier de beste vierkante cm van je werk: SAMSUNG CSC

Wat zijn je dromen voor de toekomst?: De opleiding DBKV kan gezien worden als een opleiding waarbij we van alles een klein beetje leren maar nergens in uitblinken. Toch denk ik dat deze diversiteit een kwaliteit kan zijn. Ik heb altijd mijn nieuwsgierigheid gevolgd, ik wilde weten wat er uit het docentschap, kunstenaarschap en uit het buitenschoolse educatie veld te halen was. Door mijzelf in al deze velden te plaatsen en te ontwikkelen denk ik dat ik een brede visie heb kunnen vormen over wat bij mij past en welke aspecten ik belangrijk vind voor mijn verdere toekomst. Voor nu zie ik mijzelf als een kunstenaar die voor de klas komt te staan, maar zeker niet langer dan 3 dagen in de week. De rest wil ik behouden voor het maken van beeldend werk en voor het werken aan freelance opdrachten en projecten voor musea, kunstinstellingen en elk ander persoon dat mij hiervoor zou benaderen. Mijn uiteindelijke doel klinkt misschien voor de hand liggend, maar uiteindelijk wil ik het naar mijn zin hebben en gelukkig zijn met de dingen die ik doe en de mensen om mij heen.

Plaats hier foto’s van je afstudeerwerk:

SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC

IMG_0256reeks1

IMG_2502

Terug naar boven

Biografie

Naam

Klas

Over de

Website

klik hier

Gerelateerde artikelen - Uncategorized