foto 1
foto 4
foto 3
foto 2
27/04/2013 - Lieneke Hulshof

Kunst in een context, op bezoek bij galerie Plaatsmaken

Geen kille witte ruimte waar slechts drie werken worden tentoongesteld, maar een ruimte met veel bloemen, licht en kleur. Een grote lange eettafel in het midden met daarop designtijdschriften en aan de muren worden de kunstwerken inclusief prijskaartje zonder gene gepresenteerd. Artistiek leider Inge Pollet laat met Galerie Plaatsmaken zien dat kunst ook op een andere manier kan worden tentoongesteld.

Sinds november is Plaatsmaken gevestigd in een gloednieuw opgeknapt pand in Klarendal. Daarvoor bevond het bedrijf zich altijd in de Emmastraat, 25 jaar lang. Vroeger was Plaatsmaken een uitgever van kunstboeken, tegenwoordig is het een Galerie. In het vorige pand werd er om de vijf weken een nieuwe tentoonstelling gehouden. Nu gaat de galerie het anders doen. Met een knipoog naar het modekwartier gaat plaatsmaken twee keer per jaar een ´collectie´ presenteren.  Dit wordt op een feestelijke manier gedaan. Verder wil de galerie vaker wisselen van werken binnen de expositie. Het thema van de exposities duurt dus een half jaar maar de werken variëren wel regelmatig.

In het nieuwe pand bevindt zich niet alleen de galerie van Plaatsmaken, maar ook het productiehuis. Dit productiehuis biedt professionele kunstenaars flexplekken. Voor een betaalbare prijs kunnen zij  gebruik maken van de machines, printers en andere apparatuur. Met een beetje geluk krijgen de kunstenaar ook de kans om hun werk te exposeren in de galerie. Aline Eras heeft dit geluk. Twee jaar geleden is Aline afgestudeerd aan Fine Art Arnhem. Inge Pollet kwam kijken naar de eindexamenexpositie en was erg onder de indruk van haar werk. Zodoende kreeg Aline Eras de kans om in het productiehuis te werken en haar werk tentoon te stellen in de galerie.

Het werk van Aline is onder andere te zien in de tentoonstelling Kaleidoscope. Deze expositie is 6 april geopend in het nieuwe pand van Plaatsmaken en loopt nog tot en met 31 augustus. Inge Pollet raakte geïnspireerd door het woord kaleidoscope, oftewel toverkijker. Dit woord heeft namelijk altijd iets te maken met kleur, vorm en verandering van kleur en vorm . Het is ook de naam van een nagellak, een groothandel in cadeaupapier en verschillende boeken dragen deze titel. Het werk uit de expositie bestaat dan ook uit veel kleuren en natuurlijke vormen. De kunstwerken verschillen van 2D tot 3D, van paardenhoofd tot apenkop. Toch vormt de expositie wel een geheel. Inge vertelt dat ze dit ook belangrijk vindt. Haar exposities moeten een geheel vormen en interactie bieden aan de toeschouwer.

foto’s: Ton Toemen

 

 

Terug naar boven

Biografie

Naam

Klas

Over de

Website

klik hier

Gerelateerde artikelen - Uncategorized