DSC_0044
DSC_0082
DSC_0052
DSC_0045
DSC_0033
DSC_0026
DSC_0019
DSC_0004
DSC_0044
05/06/2015 - Liese Wessels

Leven met een borderliner

“Meestal ligt ze op de bank, languit. Ze doet dan niets en is heel passief. Dat wordt ook steeds iets heviger. Het is moeilijk haar te activeren om iets te gaan doen. Haar dagen zien er vrijwel altijd hetzelfde uit en haar wereld wordt kleiner en kleiner. Dat komt door de pillen, die duizenden pillen.”

De moeder van Juliette heeft een psychische aandoening: borderline. Velen zijn zich onbewust van wat deze persoonlijkheidsstoornis in de praktijk betekent. Er zijn namelijk meerdere manieren waarop borderline zich kan uiten, in het geval van Juliettes moeder is dat in de vorm van manische depressiviteit. De pillen die ze slikt voorkomen de heftige pieken en dalen, maar maken haar daarnaast ook vergeetachtig en passief. In totaal slikt ze vijftien verschillende medicijnen per dag. Deze lijken op snoepjes, ze zien er vrolijk en aantrekkelijk uit.

Juliette kwam nooit eerder naar buiten met de aandoening van haar moeder. Het was niet iets waar ze te koop mee wilde lopen. Toen ze er totaal onverwacht achter kwam dat een klasgenoot in hetzelfde schuitje zat, besloten zij hier samen iets mee te doen. Er ontstond een fotoserie. Veel klasgenoten reageerden aanvankelijk gechoqueerd, maar toch nieuwsgierig, ze wilden er meer over weten. Ze besloot verder te gaan met het onderwerp en zo werd haar afstudeerwerk geboren.

Haar werk is niet alleen een verhaal over de steeds kleiner wordende wereld van haar moeder en haar medicijngebruik,  het is ook een zelfportret. Het laat zien hoe het is om te leven met een borderliner. Juliette wil als maker niet op de voorgrond treden, het gaat uiteindelijk over de verhouding tussen haar en haar moeder, over de verschillen en tevens de gelijkenissen.

“Ik ben me bewuster geworden van het feit dat mijn moeder anders is dan andere moeders, maar daar draait het uiteindelijk niet om. Het heeft geen deel uitgemaakt van het verwerkingsproces en ik ben mijn moeder ook niet beter gaan begrijpen  dan dat ik al deed.”

Het heeft echter wel deuren voor haar geopend. Ze merkt dat ze het fijn vind het onderwerp bespreekbaar te maken en hierover in discussie te gaan. Van leraren en mede-klasgenoten krijgt ze nu vaak terug dat ze dit nooit achter haar gezocht hebben. Ze was altijd het perfectionistische en ondernemende meisje dat hard werkte en haar spulletjes op orde had. Natuurlijk is ze geen ander persoon geworden, maar pas nu, in het laatste studiejaar, leert men haar echt kennen.

Naast haar studie heeft ze altijd veel gefotografeerd en sinds kort heeft ze een eigen studiootje aan huis. De opdrachten stromen binnen en ze werkt hier, naast het afstuderen en het lopen van een LIO-stage, zeker zeven dagen per week aan. Of ze na haar afstuderen verder gaat met dit onderwerp weet ze nog niet. Wel weet ze dat het onderwerp nu bespreekbaar is en ze hier later met goede herinneringen op terug kan kijken.

DSC_0004 DSC_0019 DSC_0026 DSC_0033 DSC_0045 DSC_0052

DSC_0082

 

Terug naar boven

Biografie

Naam

Klas

Over de

Website

klik hier

Gerelateerde artikelen - Uncategorized