DSC06447
13407533_1133703696692353_587497724_n
13384770_1133703690025687_616904841_n
lianne1
18/06/2016 - Ellis Kat

Niet alleen maar mooie plaatjes

Na vier jaar boetseren, schilderen, fotograferen, filosoferen en doceren zit het er op. De afstudeerders hebben bijna hun diploma in handen en zijn klaar voor de eerste stappen in de grote onbekende (kunst)wereld. Wij spreken met verschillende afstudeerders om terug te blikken en vooruit te kijken. Vandaag: Lianne Louise van Rosmalen (24).

Hoe kijk je terug op jouw studietijd op ArtEZ?13407533_1133703696692353_587497724_n

“Voordat ik ging studeren op ArtEZ, heb ik een opleiding gevolgd aan het mbo. Waar bij die opleiding commercie centraal stond, staat ArtEZ voor mij in het teken van ambacht. Doordat er verschillende technieken als keramiek, schilderen en fotografie worden aangeboden, heb ik echt het maakproces van het kunstenaarschap kunnen proeven. De technieken die ik heb geleerd probeer ik zoveel mogelijk te blijven gebruiken, zodat ik veelzijdig werk creëer. In mijn werk zijn eveneens grafische invloeden te herkennen. Door grafisch te werken onderscheid ik me in vergelijking met mijn medestudenten. Dat ik veelal toegepast werk maak vind ik niet verkeerd, in de naam van de opleiding zit immers het woord ‘vormgeving’. Toch heb ik soms het idee dat dat onderdeel vergeten wordt.

In het tweede jaar kregen we bij Ivonne Zijp, docent Fotografie, de opdracht om een experimentenboek te maken. Ik bracht hier digitale media samen met fysieke handelingen; zo haalde ik een foto meerdere malen door de scanner heen met verschillende materialen om zo nieuwe beelden te creëren. Dit leverde inspirerende resultaten op. Door dit materiaalonderzoek toe te passen bleef mijn foto niet zomaar een mooi plaatje. Dit project heeft mijn werkwijze voor het vervolg van mijn studie radicaal veranderd. Ik realiseerde me dat kunst niet mooi hoefde te zijn. ‘Durven’ is het sleutelwoord. Als men maar blijft streven naar mooie kunst, dan blijft alles zo braaf.”

13384770_1133703690025687_616904841_nIn hoeverre geeft jouw beeldend werk een beeld weer van jou als persoon?

“Mijn beeldend werk zegt stiekem veel over mij, maar eigenlijk weten weinig mensen dit. Bij de eerste bespreking van mijn werk kreeg ik de kritiek dat het ‘alleen maar mooie plaatjes waren’. Toen had ik echter nog niet verteld over de diepere laag die mijn werk bevat. De bepaalde symbolen die in mijn illustraties verscholen zitten zeggen iets over mijn leven of mijn emoties. Deze iconografie houd ik het liefst verborgen voor anderen, omdat ik het mysterie niet direct wil prijsgeven. Zo heb ik een schommelstoel getekend waarbij dit meubelstuk staat voor een periode uit mijn verleden. Wat het precies definieert vertel ik niet. Door de betekenis voor mezelf te houden geef ik ruimte aan de beschouwer om mijn beelden op zichzelf te projecteren. Ik probeer het publiek aan het denken te zetten: ‘Wat zou ze hiermee bedoelen?’

De manier van tekenen waarmee ik nu afstudeer, is een stijl die ik ongeveer een jaar geleden heb ontwikkeld. Het begon met veel fantasiepoppetjes en resulteerde in portretten die ik nu veelal teken. Op de posters waar ik mijn tekeningen afdruk, staan woordgedichten. Dit zijn zelfgeschreven, korte teksten waarbij ik verschillende karaktereigenschappen van mezelf als uitgangspunt heb gebruikt. Een voorbeeld hiervan is: ‘meisje zo galant, trakteer het zijn, adoreer goed vuur, beweeg als een parade’. Door deze tekst haast onzichtbaar weer te geven, nodig ik de beschouwer uit om dichtbij te komen.

De durf om lelijke kunst te maken is naarmate het afstuderen nadert meer naar de achtergrond verdwenen. Het product dat ik nu aflever moet mooi afgewerkt zijn. Maar, nogmaals, het zijn niet alleen maar mooie plaatjes, door de diepere laag dwing ik het publiek om zelf na te blijven denken.”

lianne1

Hoe zie je jouw toekomst voor je?

“Vanaf het eerste moment toen ik stage liep, wist ik: ik wil het onderwijs in. Dat moest gewoon. Inmiddels heb ik een baan gevonden als docent op een middelbare school. Daarnaast heb ik nog een andere sollicitatie lopen bij het mbo. Deze doelgroep spreekt mij aan omdat ik hier zelf ook gestudeerd heb. Deze studenten hebben bewust voor het vak gekozen en gaan beroepsgericht te werk. Doordat ik de werkwijze van hbo en mbo persoonlijk ondervonden heb, zal ik de studenten veel kunnen bijbrengen over de manieren waar opdrachten aangepakt kunnen worden. Bij middelbare scholieren is daarentegen het gevaar dat de leerlingen beeldende vakken als ‘pretuurtje’ zullen zien, omdat zij niet allemaal gekozen hebben voor een kunst gerelateerd vak.”

Bekijk het werk van Lianne en de andere studenten bij de ArtEZ Finals 2016

29 juli – 3 juli

Onderlangs 9, Arnhem

www.liannelouise.nl

 

Terug naar boven

Biografie

Naam

Klas

Over de

Website

klik hier

Gerelateerde artikelen - Uncategorized