Model with Lucian Freud painting
Model with Lucian Freud painting
Model with Lucian Freud painting
21/02/2016 - Catharina Vergeer

Ontmoet de mythe(s)

aan•dacht (de; v/(m)) 1 oplettendheid, belangstelling; de aandacht vestigen op.1

Al flanerend door het leven in eenzaamheid binnen socialiteit, leeft de maatschappij ons; de burgers van het Westen. Maatschappelijke schreeuw om aandacht, waarbij oplettendheid en belangstelling ook voor de kunstenaar wenselijk is.
De kluizenaar; een eeuwenoude mythe rondom de kunstenaar is hun wens en daad te leven in eenzaamheid, echter publiek is noodzaak voor erkenning en uitwisseling. Erkenning lijkt meer van toepassing op kunst waaraan aandacht en belangstelling wordt geschonken.

De mythische wezens gekend als kunstenaars, leven deels van begrip en erkenning van de toeschouwer. Publiek waarmee soms wordt gewerkt is zelf zelden bewust van gesprek of werken met de kunstenaars. Vraag, spreek en vind de kunstenaar. Een gesprek en zoektocht die mogelijk tot wederzijdse voeding leidt.

Een vriendin vroeg om een hand die haar zou leiden langs de vragen die zij vanaf de bank en in musea vormde. De hand kreeg een lichaam dat zich uit in sprekende portretten en bewondering voor De Schreeuw van Munch. Befaamd Nederlands kunstenaar wiens eigen grove trekken en ondeugende blik zichtbaar zijn in de speelse handtekening die hij achterlaat op werken die hij schildert. Hij leeft in Amsterdam, waar zij elkaar ontmoetten. Ontmoeting waarbij kwetsbare, wonderbaarlijke woorden vloeiden en tijd pauzeerde.
Succes dankzij pijn, delen zij met elkaar. Kunstenaar: ‘Ik ben een schelp waar je zout op moet doen om een parel te worden, het proces van het zout dat je pijn doet en laat ‘creperen’, men is offer voor zijn doel’. Dient kunstenaar’s bestaan een offer te hebben? ‘Ja’, was de conclusie gevolgd uit het gesprek tussen meisje en kunstenaar.

Moet publiek een offer maken om kunstenaar’s woord te ontvangen? Angsten overmeesteren en verlangens antwoord toekennen. Vragen, gedachtespinsels en lof tot schrift transformeren en verzenden. Toegankelijk offer brengt toegang tot verborgen werelden. De mythe kunstenaar wordt menselijk.

1 Dale, van. (2016). Betekenis. Opgehaald van URL http://www.vandale.nl/gratis-woordenboek/betekenis/nederlands/aandacht#.VrjGvja52CQ

Terug naar boven

Biografie

Naam

Klas

Over de

Website

klik hier

Gerelateerde artikelen - Uncategorized