lezingavond
‘De persoonlijke zichtbaarmaker van mentale beelden’ van Pierrick Sorin
14/12/2015 - Amber Stoop

‘Schrijven over beeldende kunst is feitelijk iets oneigenlijks doen.’

Donderdagavond 5 november is het zo ver. In de ateliers van de vierdejaars vindt de eerste lezing, georganiseerd door de examencommissie plaats. Deze lezingen zijn onder andere in het leven geroepen om DBKV-studenten uit alle jaren meer verdieping te geven binnen de opleiding, maar zijn tevens toegankelijk voor bezoekers van buitenaf.

Daan Van Speybroeck is de eerste spreker van een drietal lezingen. Hij is kunstfilosoof en schrijver. Bij aanvang zit hij in een grote fauteuil voorin de woonkamer van de ateliers. Hij kijkt het publiek aan waardoor er meteen een ‘grootvader vertelt’-gevoel ontstaat. De ruimte staat vol met stoelen en banken. Gekleurde vrolijke lampjes sieren het plafond.

Deze avond zal Van Speybroeck ons vertellen over zijn werk en de wijsheden die hij hierover vergaard heeft. Van Speybroeck heeft filosofie gestudeerd en aan de hand van deze wetenschap schrijft hij over kunst. Veel studenten zijn geïnteresseerd in het schrijven over kunst en daarom leek deze spreker de examencommissie een goede kandidaat om het spits mee af te bijten

Van Speybroeck heeft een opvallend accent. Dit blijkt een mix tussen Vlaams en Nederlands te zijn. Ook zijn sprankelende glimlach waarmee hij een groot deel van zijn tandenrij ontbloot is charmant. Daan vertelt over zijn affiniteit met Franse kunst. Dit omdat Franse kunst naar zijn idee conceptueler is, en dus meer filosofische en psychoanalytische vraagstukken bevat. Hij geeft hierbij het voorbeeld ‘De persoonlijke zichtbaarmaker van mentale beelden’ van Pierrick Sorin uit 2004. Dit werk toont een man waarbij – via een kap op zijn hoofd – mentale beelden worden onttrokken en achter hem op een scherm worden getoond. Nederlandse kunst gaat daarentegen volgens Van Speybroeck meestal over vlakopbouw en kleur. Dit komt voort uit één van de grootste kunstenaars in de Nederlandse kunsthistorie; namelijk het werk van Mondriaan.

‘De persoonlijke zichtbaarmaker van mentale beelden’ van Pierrick Sorin

Een van de werkzaamheden van Van Speybroeck is een collectie samenstellen voor het Radboud ziekenhuis in Nijmegen. Bij de geselecteerde werken heeft hij teksten geschreven. Aan de hand van deze stukken vertelt hij ons over zijn standpunten en werkwijzen. Zo zegt hij: ‘Schrijven over beeldende kunst is feitelijk iets oneigenlijks doen.’ Dit komt volgens Van Speybroeck omdat je de lezer stuurt in het kijken naar een beeld. Hiermee neem je een deel van de krachten van het beeld weg. Je interpreteert het al voor de lezer. Daarom moet je als schrijver volgens onze spreker een ‘intelligente analyse’ maken van een beeld, waarbij je genuanceerd en aarzelend schrijft. Van Speybroeck is ook van mening dat de Vlaamse taal hiervoor geschikter was omdat deze meer van deze nuancering bevat. Als schrijver moet je een aanzet tot kijken geven, verkennend en tastend te werk gaan. ‘Participeer samen met de kunst aan de kunst’.

Na het verhaal van Van Speybroeck en een korte pauze rest ons nog het tweede deel van het programma; een discussieronde. De stoelen worden in een kring gezet waarbinnen ook Van Speybroeck plaatsneemt. Het gesprek staat in het begin voornamelijk in het teken van vragen, maar na Van Speybroeck’s opmerking ‘mijn toekomst is korter dan mijn verleden’, komt de discussie los. De filosoof geeft aan dat hij het lastig vindt de tijd te nemen om zich te verdiepen in hedendaagse kunst. Hij vindt zichzelf hier te oud te voor. Dit zorgde natuurlijk voor de nodige weerstand bij de bezoekers en leverde een interessant gesprek op. Zo vroegen sommigen zich af of je als filosoof niet juist over kunst zou moeten schrijven die je in eerste instantie niet begrijpt. Ook dacht een enkeling dat het schrijven juist zou kunnen helpen om dichter bij een werk te komen staan. Van Speybroeck laat blijken dat voor hem de kritische houding van de studenten er voor zorgt dat dit het meest uitdagende gedeelte van de avond is.

Terug naar boven

Biografie

Naam

Klas

Over de

Website

klik hier

Gerelateerde artikelen - Inspiratie