IMG_2095
IMG_2111
IMG_2095
IMG_6490A2
DSC_0139
filmstill2
27/06/2016 - Ellis Kat

Stereotype kampgezin, latex fetisjist en getatoeëerde varkenspoten

Na vier jaar boetseren, schilderen, fotograferen, filosoferen en doceren zit het er op. De afstudeerders hebben bijna hun diploma in handen en zijn klaar voor de eerste stappen in de grote onbekende (kunst)wereld. Wij spreken met verschillende afstudeerders om terug te blikken en vooruit te kijken. Vandaag: Renée Appelmans (21).

Hoe kijk je terug op jouw studietijd op ArtEZ?

“Ik was pas zeventien toen ik aan de opleiding begon. Toen ik klaar was op mijn middelbare school in het verre Limburg, trok ik de wijde wereld in die Arnhem heet. In tegenstelling tot mijn kennissen en vrienden wilde ik het avontuur opzoeken en deed ik toelating op de kunstacademie. Op ArtEZ heb ik de eerste drie jaar netjes binnen de lijntjes gekleurd. De kunst die ik maakte moest vooral esthetisch kloppend zijn. Na verloop van tijd groeide het besef dat een sterk concept voor een diepere laag kon zorgen in mijn werk. Tijdens mijn afstuderen ben ik daar dan ook veel meer naar opzoek gegaan.filmstill2

Als kunstacademie student was ik continu bezig met het bedenken en uitwerken van beeldend werk. Het heeft me soms bloed, zweet en tranen gekost, maar het onophoudelijk creëren van eigen werk is iets dat ik wel zal gaan missen. Het lijkt me geestdodend om noodgedwongen een baan te nemen die alle creativiteit uit mij zuigt. Ik zou, welk werk ik ook ga doen, daarna nog tijd vrij willen maken om kunst te maken.”

In hoeverre geeft jouw beeldend werk een beeld weer van jou als persoon?

“Voor mijn beeldend werk heb ik mijn twee grootste fascinaties –tatoeages en de zelfkant van de samenleving- samengebracht tot één onderzoek: Russische gevangenistatoeages. Deze tattoos behelzen een duidelijke iconografie waar niet mee gespot mag worden. Zo verwijst de afbeelding van een zeemeermin naar een verkrachting. Wanneer de gevangene zijn of haar tatoeage niet kan verantwoorden, dient hij of zij de tattoo te verwijderen, al dan niet op een gruwelijke wijze, bijvoorbeeld met een stuk glas. Deze harde kwestie interesseert mij en ik probeer hiermee te spelen. Want wat gebeurt er als ik de symboliek op een tegeltje plaats? Of op een kind? Door deze uiteenlopende zaken samen te brengen, ontwikkel ik een vervreemding voor de beschouwer. Dit resulteert in het feit dat het publiek wellicht langer stil moet staan om de onbegrijpelijke combinaties met elkaar te laten rijmen. Mijn werk mag best choqueren.
DSC_0139

Uiteindelijk zijn er drie projecten die samen mijn eindwerk vormen: een fotoserie van vijf portretten, een film en zeven getatoeëerde varkenspoten op sterk water. Oorspronkelijk waren film en fotografie de technieken waarmee ik mijn idee wilde weergeven, maar aangezien mijn werk over tatoeages gaat, schafte ik een na verloop van tijd een tatoeëerapparaat aan. In het begin was het spannend om hiermee te experimenteren, maar uiteindelijk durfde ik het aan om –als vegetariër- te oefenen op varkenshuiden.

De duistere ondertoon die mijn afstudeerwerk bevat, is een thematiek die ik vaker terug laat komen in mijn werk. Zo vind ik de donkere, ongrijpbare kant van de samenleving een intrigerend onderwerp. Ik probeer in mijn werk de schoonheid te zoeken in de dingen die aanvankelijk minder aantrekkelijk lijken. Vorig jaar bezocht ik verschillende mensen met bijzondere achtergronden om de drijfveren van deze personen te ontrafelen. Via het internet zocht ik contact en ging ik op huisbezoek. De gesprekken met een stereotype kampgezin en een latex fetisjist waren vooral erg bijzonder, omdat de vooroordelen die men –ook ik- hebben over deze mensen, na de kennismaking wegvielen. Uiteindelijk is iedereen hetzelfde.”

IMG_2111

Hoe zie je jouw toekomst voor je?

“Na vier jaar in Arnhem gewoond te hebben, heb ik behoefte aan een nieuwe, frisse en grotere stad. Ik zal na de zomer verhuizen naar Rotterdam, waar ik denk deze vernieuwing te vinden. Door mijn beeldend werk ben ik meer geïnspireerd geraakt door tatoeëren en graag zal ik me deze techniek eigen willen maken. Omdat het als beginneling moeilijk is om hier direct geld mee te verdienen, zal ik mijn geld moeten verdienen met een bijbaan.

IMG_6490A2

Aangezien ik pas 21 jaar oud ben, twijfel ik soms of ik al klaar ben voor de ‘grote wereld’. Ben ik niet op de leeftijd om nog een vervolgstudie te gaan doen? Of moet ik een verre reis maken? In het vertrouwde Arnhem blijven zou waarschijnlijk de makkelijkste en tevens veiligste keuze zijn om te maken, maar het liefst gooi ik mezelf in het diepe, net zoals ik na de middelbare school deed.”

Terug naar boven

Biografie

Naam

Klas

Over de

Website

klik hier

Gerelateerde artikelen - Uncategorized